Анализи

Джевдет Чакъров: Ще чуем Ахмед Доган в близките дни

   
Джевдет Чакъров: Ще чуем Ахмед Доган в близките дни

Аз съм с истинското, автентичното ДПС. В партията няма делене, всички сме евроатлантици, подчерта председателят. Ще чуем позицията на Доган. Ще я видим. Надявам се в следващите дни, или когато той реши. Има ли някой, който да знае той какво мисли? 

Това каза председателят на ДПС Джевдет Чакъров пред БНТ.

Доган е един от изключителните лидери и ДПС има огромен късмет. Не само на национално ниво, че и в европейски мащаби има дефицит на лидери, подчерта Чакъров. Той цитира части от речта на Доган от 2015 г., след която от ДПС бе изгонен тогавашният председател Лютви Местан. Именно в нея се казва, че в цяла Европа има дефицит на лидери.

Избрани сме двама председатели на 11-ата конференция на ДПС и почетен председател. По принцип би следвало да се чуват всички, но едно е видно, че в ДПС през последните дни се натрупа напрежение. То дойде от това, че бяха нарушени демократичните принципи - нефункционирането на колективните органи на движението. Видно е, че има едно еднолично управление, което доведе до това напрежение в парламентарната група и някои от структурите. Негов израз бе гласуването за правителство, обясни той.

Аз съм в ръководството на ДПС от 1996 г. досега, в редки случаи Централното оперативно бюро не е заседавало повече от седмица. Когато то бе под ръководството на Доган, всеки един можеше да взема думата, позицията на партията се вземаше на заседанията. Централният съвет трябва да се провежда на няколко месеца, а от конференцията досега имаме само едно заседание, на което бяха определени критериите за издигане на депутати. Досега нямаме заседания на колективните органи, те трябва да започнат да функционират. Нарушени са процедурите определено, подчерта Чакъров.

Общинските и областните съвети трябваше да анализират изборните резултати след вота. Винаги е било така. Тези резултати се представят пред Централния съвет. А сега еднолично бе взето решението. Доган е казал, че колективните органи трябва да функционират, припомни той.

Има много сериозна активност от много структури. Всички сме го коментирали. Ръководството би следвало да функционира, каза още Чакъров.

ДПС трябва да запази единството и сплотеността си. Надявам се, че ще има разум и сили. Новото начало е поставено. ДПС има сериозни съпротивителни сили. ДПС трябва да бъде себе си така, както е било през годините. И тя ще бъде, увери Чакъров.

Ахмед Доган не може да бъде бламиран. 15 човека гласувахме против кабинета. Кандидатурата на Желязков е прекрасна, с много опит, силна политическа визия, но е нормално да има разговори. А такива не е имало. С какво да се мотивираме пред нашите избиратели? Знаем ли в Европа по какъв начин се оформят коалиционните споразумения? Знаете ли колко месеца се подготвя едно такова в Германия?, запита Чакъров.

С колега говорим (Пеевски - б.р.). Предварително съм изразил каква ще е моята, нашата позиция. Днес има други колеги, които се присъединиха. Ние ще намерим сили да преодолеем натрупаното напрежение. Трябва да се възстановят демократичните принципи на функциониране на ДПС. В ДПС има имунна система, съпротивителни сили. Структурите ще функционират, както са функционирали. Ако има обръщение (от Доган - б.р.), то само би стимулирало и ускорило процесите, уверен е той.

Аз съм с истинското, автентичното ДПС. Затова става въпрос. ДПС е ценност за България. Това е един изключително успешен модел, който трябва да бъде подпомаган. Оптимист съм, че всички заедно ще го преодолеем. Всички в ДПС сме евроатлантици, няма делене, каза председателят на движението.