Анализи

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

   
Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални качества в членовете на журито", "малкия брой участници в конкурса". 

Терзиев предлага нов конкурс за изграждане на нов монумент, подчинен изцяло на съвременния контекст на пространството, подходящо за експонирането му. 

Пред БНР председателят на журито Валентина Иванова отхвърли посочените от кмета аргументи. А от фирмата, спечелила конкурса, обмислят правни действия, за да защитят интересите си. 

Запознати обясниха пред "Хоризонт", че това може да стане само по пътя на обжалването на процедурата. В случая това се прави през КЗК. 

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС оцениха действията на кмета Терзиев като обидни и отново поискаха оставката му. А общинските съветници от "Синя София" настояха кметът да отмени решението си. Мотивите за спирането на проекта трябва да бъдат обосновани пред цялото общество, е посочил и председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош.