Анализи

Учени: Социалните медии пречат на сериозните връзки

   
Учени: Социалните медии пречат на сериозните връзки

Проучване разкрива, че наскоро се е появило ново явление, което затруднява хората да намерят „точния човек“, съобщава Мейл онлайн, предаде БТА.

Изследователите са установили, че младите хора страдат от т. нар. „объркване в социалните медии“ (social media confusion), причинено от платформите и приложенията за запознанства.

Сайтовете увеличават изкушението и желанието за нов партньор, което намалява вероятността хората да се задържат дълго в една връзка, твърдят изследователите.

Освен това потребителите са изложени на повече по-привлекателни и богати хора от всякога, което изкривява очакванията им за потенциалната половинка.

Екипът изказва предположение, че хората на възраст между 18 и 30 години вече ценят повече „удоволствието“ пред дългосрочната стабилност. 

Изборът на партньор от човека е сложен психологически процес, който ефективно се влияе от множество обществени фактори, включително външен вид, характер и финансово положение - казва Чаян Мунши, научен ръководител на проучването. 

Наборът от достъпни партньори е нараснал до изключителни нива, като според оценки от март насам 60 милиона души в САЩ използват онлайн платформи за запознанства от общо 117 милиона души, които в момента са свободни.

Новото проучване бе представено на годишната конференция на Дружеството за експериментална биология в Прага тази седмица.

В изследването на участниците са били зададени въпроси, сред които: „Чувствате ли се объркани при избора на партньор в живота?“, „Какви са критериите ви за избор на партньор в живота?“, „Все още ли търсите други партньори, ако вече имате стабилна връзка?“ и „Обичате ли да преминавате към „по-добър вариант“ при избора на партньор в живота?“

Жените казват, че изпитват по-голямо объркване, когато търсят партньор, отколкото мъжете.

Като цяло несигурността на хората по отношение на това с кого всъщност да излязат на среща, обърква способността им да изберат „правилния“ партньор.

Тези, които вече са във връзка, често изтеглят приложение за запознанства, само за да видят и други възможности. „При това се дава превес на импулсивността за сметка на установяването на стабилна връзка“, смята Мунши.

Нещо повече, увеличаването на достъпа до сексуално стимулиращо или привлекателно съдържание е изкривило това, което хората очакват от потенциалния партньор - включително неговия външен вид, личност и финансово състояние.

С напредването на изкуствения интелект и филтрите хората променят снимките си, за да изглеждат по-добре от останалите - с по-гладка кожа, по-пищна коса и други примамливи качества.

Това „създава изкривени представи за реалността у младите хора, което в крайна сметка води до объркване по отношение на избора на потенциални партньори в живота“, казва Мунши.

Въпреки това авторите на проучването поясниха, че е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се разбере по-задълбочено как обществените нагласи карат младите хора да изпитват натиск в света на онлайн запознанствата.

Резултатите показват, че „индексът на удоволствието“ или „приливът на адреналин“ във връзките е станал по-важен от дългосрочната стабилност, което може да повлияе на психичното здраве на младите хора, обобщават авторите на изследването.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14