Свят

Орбан пристигна в Китай на Мирна мисия 3.0

   


Китайският президент Си Дзинпин прие днес в резиденцията си унгарския премиер Виктор Орбан. Откакто Унгария пое председателството на ЕС Орбан посети Киев и Москва. Той назова пътуването си до китайската столица "Мирна мисия 3.0".

Дзинпин е заявил пред Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да започнат отново преки мирни преговори, съобщи БГНЕС, позовавайки се на държавната телевизия CCTV.

"Международната общност трябва да създаде условия и да окаже помощ на двете страни да възобновят прекия диалог и преговорите", каза Си и добави: "Само когато всички големи сили упражняват положителна, а не отрицателна енергия, зората на прекратяване на огъня в този конфликт може да се появи възможно най-скоро."

CCTV съобщи, че разговорите на Си и Орбан "са били насочени към задълбочена комуникация по украинската криза".

"Си Дзинпин оцени високо усилията на Орбан за насърчаване на политическо решение на украинската криза и подробно изложи възгледите и предложенията на Китай", се казва в репортажа.

"В момента вниманието е насочено към спазването на трите принципа "без пренасяне на бойното поле, без ескалация на войната и без подклаждане на огъня от всички страни", за да се охлади ситуацията възможно най-скоро", подчерта китайският президент.

Посещението на Орбан идва ден преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Войната в Украйна ще доминира в дискусиите.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14