Свят

Боинг се споразумя с властите в САЩ за мултимилионно обещетение

   
Боинг се споразумя с властите в САЩ за мултимилионно обещетение

Компанията "Боинг" е постигнала споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) по повод две фатални катастрофи на самолети 737 MAX преди повече от пет години, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП. Първата бе в Индонезия през октомври 2018 г., а пет месеца по-късно и в Етиопия. При двете катастрофи загинаха 346 пътници и членове на екипажа.

Компанията се признава за виновна и ще плати глоби за близо 250 млн. долара. И двете катастрофи са свързани с дефектни системи за управление на полетите. 

Освен това фирмата ще трябва да инвестира минимум 455 млн. долара за подобряване на безопасността, а Министерството на правосъдието на САЩ ще назначи специален наблюдател, който да я контролира. 

"Постигнахме принципно споразумение за условията на разрешаване на спора с Министерството на правосъдието, което подлежи на оформяне и одобрение на конкретни условия", се казва в позиция на компанията, предаде АФП.

Сделката идва, след като прокурорите заключиха, че авиационният гигант не е спазил по-ранно споразумение, отнасящо се до катастрофите, при които загинаха 346 души в Етиопия и Индонезия.

Миналата седмица източници съобщиха, че на "Боинг" е бил даден краен срок да приеме или отхвърли предложението на Министерството на правосъдието, което изисква от компанията да се признае за виновна за измама по време на сертифицирането на самолетите MAX. Другият вариант бе наказателно обвинение в заговор за измама на държавата.

Рискът от наказателно преследване дойде и от  определение на Министерството на правосъдието в средата на май, че компанията е пренебрегнала споразумението за отлагане на наказателното преследване (DPA) от 2021 г., като не е изпълнила изискванията за подобряване на своята програма за съответствие и етика след катастрофите на MAX.

"Семействата на жертвите на MAX са силно разочаровани от сделката, постигната между "Боинг" и DoJ", заяви адвокат от Clifford Law, който ги представлява.

"През последните пет години бяха представени много повече доказателства, които показват, че културата на "Боинг", поставяща печалбите над безопасността, не се е променила. Това споразумение за признаване на вина само задълбочава тази изкривена корпоративна цел", каза старши партньорът Робърт А. Клифорд.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14