Икономика

Еднократната помощ за пострадалите от градушката във Великотърновско още не е изплатена

   
Еднократната помощ за пострадалите от градушката във Великотърновско още не е изплатена

Близо месец след унищожителната градушка във Великотърновско все още не е започнало изплащането на еднократната държавна помощ на пострадалите домакинства.

Хората в село Шереметя са обезверени, че ще получат нещо от държавата, за да покрият частично разходите си по възстановяване на щетите.
Шереметя беше едно от най-засегнатите великотърновски села от градушката с големина на юмрук, която падна на 12 юни вечерта и унищожи покриви, градини и потроши стотици автомобили. В селото са засегнати 103 къщи, предава БНР.

"Нямаме хора на пътя, нямаме хора, оставени от нищо. Дори помагаме при даренията за хора, които в момента не могат да отреагират", посочи кметът на Шереметя Георги Горчев.

От дарения в селото дойдоха 5000 цигли и керемиди, които са раздадени на хората. Домакинствата се оправят сами и чакат еднократната държавна помощ, но няма да я получат всички.
"Няма покриви, няма прозорци, навесите още са очукани, колите. Още се оправяме. Сега ще подаваме молбите и тогава, ще чакаме държавната помощ"; "Възстанових покрива, стъкла, но трябват пари, но нямаме фактури"; "Кой ще ни възстанови - никой няма да ни възстанови, само обещават", разказаха местните хора.

Няма решение дали може да бъдат подпомогнати пострадалите 15 автокъщи в Шереметя, където градушката унищожи автомобили за стотици хиляди лева.

Над 4 милиона лева са щетите, които нанесе градушката от преди месец във Великотърновско.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14