Новини

Съдът освободи от ареста хакера Емил Кюлев

   
Съдът освободи от ареста хакера Емил Кюлев

Тричленният състав разгледа частната жалба против определението на Теодор Илиев да му бъде наложена мярка задържане под стража. За обвинения се смята, че е прониквал в системите на различни държавни и частни юридически лица, крал е информация от там, а след това е изнудвал, за да не разпространи данните, предаде NOVA.

Защита на Илиев, попита дали има данни, че Илиев и “Кюлев” са един и същи човек и дали всички престъпления, включени в обвинението са извършени от “Кюлев”. Според адвокат Людмил Рангелов, данните за връзка между реалния човек - Теодор Илиев и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че и двамата се познавали от деца, заради квартала, в който живеели.
Апелативният съд не се съгласи с първостепенния съд. Софийският градски съд е счел, че един от свидетелите може да познае “Емил Кюлев” от запис по телефона. Експертиза обаче не е направена. Приятелката на задържания Теодор Илиев е научила от медиите, че Илиев и “Кюлев” са отъждествени. Според апелативния съд, градският е излязъл от границите на обоснованото подозрение.

Няма доказателства IP-адресите, от които данните от фирмите са теглени да са свързани с Теодор Илиев. За иззетите от дома на Илиев компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът на Илиев е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза.

Тричленният състав не успя да стигне до заключение, че престъпните деяния са извършени от обвиняемия. Не е установен и рекетът, за който говорят свидетелите, че е извършен от Илиев. В обвинението липсвали и точните дати на евентуално проникване в базите с данни на фирмите.

 


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14