Новини

БСП: Няма да подкрепим втория мандат на ДПС

   


Считаме, че не е нормално парламентът единствено да се събира, за да прави изслушвания на министри. Това коментира на пресконференция председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

От формацията ще внесат две предложения, които се надяват да получат разбиране от нужния брой народни представители. Едното е свързано с АЕЦ "Белене" - настояват процедурата по продажбата на оборудването на Украйна да бъде замразена. Другото предложение е по Плана за възстановяване.

Относно политическата ситуация и.ф. председател на партията Атанас Зафиров изрази оптимизъм след резултатите на техните колеги от Великобритания и Франция. „Изразявам възхищение от начина, по който в един бърз порядък левицата успя да се мобилизира, като спечели парламентарните избори. Този модел може да бъде успешно приложен и проведен в България”, е мнението му.

По отношение на втория мандат: „Имаме решение да не се подкрепи вторият мандат на ДПС. Надявам се, че колегите от ДПС ще предложат по-различен подход от ГЕРБ в опита за реализация на втория мандат и да потърсят по-широко съдействие от партиите, включително и под формата на диалог, а не на предварително зададени решения, които водят до бягане от отговорност”, посочи Зафиров.

По отношение на третия мандат, каза: „Потвърждаваме нашата готовност, независимо кой ще бъде носител, да участваме активно в процеса на диалог и търсене на националноотговорни и пробългарски решения, които да помогнат обществото да излезе от тази опасна и повтаряща се политическа криза”, уточни той.

„Ние не сме давали заявка за третия мандат. Ние заявихме готовност и желание да участваме в разговори с мандатоносителя. Подходът трябва да бъде без предварително залагани ограничения. Разговорът трябва да се води с всички”, допълни още Зафиров.