Новини

Патриарх Даниил се срещна с Рая Назарян и депутати от всички групи (СНИМКИ)

   
Патриарх Даниил се срещна с Рая Назарян и депутати от всички групи (СНИМКИ)

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, съобщиха от пресцентъра на парламента.

В разговора участваха народни представители от всички парламентарни групи - Томислав Дончев, Йордан Цонев, Николай Денков, Цончо Ганев, Иван Иванов и Александър Александров, както и митрополити от Светия синод - Техни Високопреосвещенства митрополитите на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Доростолски Яков, Сливенски Арсений и Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че парламентът и Българската православна църква имат обща родолюбива мисия - да служат на българския народ и на неговото добруване. Председателят на парламента изтъкна, че повече от всякога разглежда единението като път за просперитет и прогрес и очаква Църквата и държавните институции да са единни в тази посока. 

„Щастлива съм да отбележа, че още в първите Ви публични изяви като новоизбран български патриарх Вие недвусмислено показвате, че също възприемате единението като висша ценност”, допълни председателят на парламента. Тя припомни моменти от историята, когато Българската православна църква е имала важна и съществена роля.

„Във време, изпълнено с бурни промени и предизвикателства, народът ни има нужда от непреходните нравствени ориентири на Българската православна църква, както и от примера на Ваше Светейшество за висок морал и човеколюбие”, заяви Рая Назарян.

Негово Светейшество патриарх Даниил благослови народните представители. Той изтъкна, че единението между светската и духовната власт дава вяра и доверие, че с общи усилия могат да се постигнат общополезни дела. „Да пазим съвестта си чиста, да се молим Бог да ни помага да се поправяме, когато грешим. Това ни дава Божието благословение и Бог ни помага. Църквата се моли за мира по целия свят”, допълни патриарх Даниил.

Негово Светейшество отбеляза, че на народните представители е дадена властта да служат на народа и да се грижат за благоденствието на всички. „Този кръст трябва да се носи добросъвестно”, каза Негово светейшество. По думите му, ако в парламента има търпимост и старание за разбирателство и ако всички се ръководят от общата полза, това ще обедини хората. Всеки греши, но ако има покаяние, ще има напредък и за човека, и за народа, отбеляза патриархът.

Председателят на парламента подари на Негово Светейшество реплика на парламентарния звънец от Учредителното събрание. От своя страна, патриарх Даниил дари на Рая Назарян икона на Света Богородица с Младенеца и Библия.