Анализи

Йотова за връчването на втория мандат: Ще изберем най-добрата дата

   
 Йотова за връчването на втория мандат: Ще изберем най-добрата дата

Ще изберем най-добрата дата, така че да запазим националния интерес. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти относно връчването на втория проучвателен мандат за съставянето на правителство. Тя участва в международна конференция, посветена на управлението на кризи и възможностите за прогнозиране на процеси в среда на устойчива несигурност. Конференцията се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За връчването на мандата Йотова посочи, че се надява това да се случи през следващите дни, но подчерта, че това е решение и правомощие на държавния глава Румен Радев.

Тя отбеляза, че внимателно следят случващото се в страната и целия политически процес.

Относно съставянето на правителство Йотова заяви, че продължава да бъде оптимист. Надявам се, че след като приключим и изчерпаме епистоларния жанр с размяната на писмата, ще се премине към истински преговори, така, както повелява демократичният процес в една парламентарна държава, посочи вицепрезидентът, цитирана от БТА. 

До този момент чуваме само заявки, не чуваме какво предлагат тези, които биха искали третия мандат, каза Йотова. По думите ѝ се говори за всичко друго - за евентуални съюзи, разводи, но нито един не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави през следващите месеци в страната в ситуация, в която е видно, че ставаме все по-задлъжнели, ще имаме проблеми с бюджета, каква ще е външната политика на страната. Йотова посочи, че след вчерашната среща на върха във Вашингтон не е станало ясно каква е точната позиция на страната ни.

Попитана за формула на управлението с експерти, Йотова посочи, че не разбира каква точно формула се предлага. Очаквам да се измисли ново понятие, досега беше експертен кабинет, чуваме за технически кабинет- каквото и да означава това. Нека да видим кои ще бъдат хората, предложенията за министри, коментира Йотова.

По думите ѝ, ако една политическа партия иска сериозно да вземе мандата и твърди, че може да състави такова независимо правителство, „както казват някои партии „равноотдалечено“, нека да се видят хората, които ще бъдат номинирани, колко са независими.

Стабилните правителства са правителства, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има експерти, но зад тях трябва да има ясно мнозинство и ясно дефинирани политики, смята Йотова.

Попитана дали се върви към промяна на избирателната система Йотова заяви, че сега на дневен ред са непосредствените въпроси, които стоят пред страната и проблемите, които трябва да бъдат решени заради обществото, доходите, стандартът на живот, финансовата стабилност на страната.

Тя посочи, че Венецианската комисия често препоръчва, че дълбоки реформи в избирателните системи се правят, когато има сравнително далечен период преди провеждането на изборите, на спокойствие, със спокоен парламент, със стабилна политическа система и с ясни мнозинства. Според Йотова всичко останало е авантюра.