Свят

Къде са тайните болници, където престъпниците си сменят лицата?

   
Къде са тайните болници, където престъпниците си сменят лицата?

Нелегални болници във Филипините предлагат услуги за пластична хирургия на престъпници, за да им помогнат да избегнат ареста, твърдят властите.

Две такива незаконни болници може да бъдат затворени "през ​​следващите седмици", след като полицията нахлу в първата в южните предградия на Манила през май, каза полицейски говорител пред BBC.

Инструменти за трансплантация на коса, зъбни импланти и капки за избелване на кожата бяха иззети от болницата в град Пасай преди два месеца.

"Можете да създадете изцяло нов човек от тях", каза Уинстън Джон Касио, говорител на Президентската комисия за борба с организираната престъпност (PAOCC).

Смята се, че двете незаконни болници под наблюдение са четири пъти по-големи от тази в Пасай, казаха властите.

Твърди се, че техните клиенти включват хора от онлайн казина, които работят във Филипините незаконно.

Онлайн казината или Pogo (Philippine Online Gaming Operations) обслужват играчи в континентален Китай, където хазартът е незаконен. Но полицията казва, че Pogo са били използвани като прикритие за престъпни дейности като телефонни измами и трафик на хора.

Трима лекари - двама от Виетнам и един от Китай - китайски фармацевт и виетнамска медицинска сестра бяха арестувани при акцията в Пасай, нито един от които нямаше лиценз да работи във Филипините.

Властите откриха и машина за хемодиализа, което предполага, че съоръжението, което е около 400 кв.м., предлага различни медицински процедури в допълнение към пластичната хирургия.

"Отвън изглеждат като обикновени клиники, но щом влезете, ще бъдете шокирани от типа технология, която имат", каза Касио."Тези болници не изискват правилните идентификационни карти... Може да сте беглец или може да сте нелегален чужденец във Филипините."

Властите бяха уведомени за съществуването на незаконна болница в град Пасай.

Pogo процъфтява при бившия президент Родриго Дутерте, който търсеше приятелски връзки с Китай по време на своя шестгодишен мандат, който приключи през 2022 г.

Неговият наследник Фердинанд Маркос-младши обаче започна репресии срещу Pogo, позовавайки се на техните престъпни връзки.

"Президентът не иска Филипините да бъдат познати като "средище за измами" и ни даде директива да преследваме ферми за измами, тъй като те са насочени към голям брой хора от цял ​​свят“, каза г-н Касио.

През декември 2022 г. имиграционните служители арестуваха заподозрян член на китайската мафия, за който се твърди, че е претърпял пластична операция, за да избегне разкриването си. Такива случаи може да са свързани с подземните болници, каза Касио.

Кметът на заспало градче на север от столицата, Алис Гуо, наскоро попадна под обстрел, след като център за измами Pogo беше разбит близо до нейния офис.

Тя също беше обвинена, че е шпионин в полза на Китай, след като властите поставиха под съмнение нейните записи за раждане.