Новини

Пет пъти НЕ за втория мандат на ДПС

   
Пет пъти НЕ за втория мандат на ДПС

Парламентарните партии отказаха на ДПС преговори за реализиране на втория мандат, информира БНТ. Вчера Делян Пеевски покани всички в парламента, без "Възраждане", на разговори за управленски политики. Днес отговорите бяха не. Има ли потенциал 50-ото Народно събрание да излъчи редовен кабинет?

За ДПС денят започна с надежда, че политическият пъзел с втория мандат може да се нареди, а проблемите в групата да бъдат изгладени.

"Ние сме ги поканили много любезно. Представили сме си приоритетите и възможността за дебати и всякаква форма за сътрудничество. Очакваме отговора на колегите", заяви Искра Михайлова -зам.-председател на ПГ на ДПС.

Сполтена ли е ПГ на ДПС?
"Групата е много силна и ефективна".

На друго мнение беше изключеният от групата Рамадан Аталай.

"Според устава на партията в момента това ръководство, което избра наистина е нелигитимно, защото в устава точно и ясно пише, че председателят е и предател на ПГ, а там липсва един от председателите. Добре е, че засега са само двама", коментира Рамадан Аталай.

"Мисля, че почетният председател ще излезе в най-близко време. Но неговото изявление не смятам, че ще бъде по различно от действията на тези които тези 17 народни представители".

"Няма да подкрепим втори мандат. Позицията на коалицията остава непроменена и за третия", заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Това обяви Бойко Борисов в отворено писмо до ДПС. Според него "различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство". Борисов очаква политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание.

"Ние вчера изпратихме много ясна позиция, че шансовете за правителство на практика ги няма, така че казахме , че няма да подкрепим кабинет нито с втория, нито с третия мандат, защото мисля, че изчерпихме всички възможни варианти", категорична беше Деница Сачева- ГЕРБ- СДС.

Не, получи ДПС и от ПП-ДБ. В писмо до Пеевски от коалицията заявяват, че имат разминавания по 7 основни приоритета като борба с корупцията, върховенство на закона, избор на регулатори, прозрачност на конкурсите, съдебна реформа. Все още обаче от ПП-ДБ не са взели решение за третия мандат.

"Вторият мандат е ясен. Очевидно е, че няма никаква подкрепа. Това стана ясно още на първия мандат. И процесите, които виждаме сега като разцепление в ДПС предстои да видим как ще завършат", посочи Венеция Ангова от "Продължаваме промяната" (ПП-ДБ).

Ако дойде третия при вас?
"Това още не е уточнено. Смятам, че и ние заявихме ясно от ПП, че ще бъдем опозиция в 50-ото НС?

"Ние от "Да, България" сме дали своето виждане. Затова в нашата декларация изрично пише - има ли реформаторско мнозинство, ние сме обърнати към това всъщност да има някакъв шанс за съставяне на правителство.Но условията в декларацията ни са контретни, ясни и точни. И те са напълно устойчиви по отношение на нашата политическа сила", заяви Елисавета Белобрадова от "Да, България" (ПП-ДБ).

ДПС не изпрати покана на "Възраждане" заради идеологическите им различия. Те обявиха, че предлагат най-печелившата формула за излизане от кризата, но от ПП-ДБ са я провалили.

"Винаги сме казвали, че с ГЕРБ и ДПС няма да участваме под никаква форма и точно затова предлагаме на всички партии, които са против тях, поне пред избирателите си, да застанем заедно и можем да имаме мнозинство. Затова именно нашето предложение важи, но към днешна дата заради ПП -ДБ явно е, че няма как да се реализира този мандат по този начин", смята Цончо Ганев: зам.-председател на "Възраждане".

БСП не подкрепят втория мандат и не разговарят с ДПС. Според социалистите излизането от кризата все пак е възможно.

"Мисля, че има все още възможности да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е с третия мандат. И ние говорихме, не един път или два пъти, и независимо от кого ще отиде стига тази политическа формация да има волята да направи така, че да изкара основните приоритети, които са в момента на държавата и на хората. Ние сме готови да подкрепим, която и да е партия да отиде третия мандат, дали в ИТН, дали в ПП, дали в БСП , дали във "Възраждане", стига да имат тези виждания, за които говорим", заяви Борислав Гуцанов- предс. на ПГ на "БСП за България".

ИТН също отхвърли поканата за разговори по втория мандат. В писмо до ДПС от партията заявяват, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и широка парламентарна подкрепа, може да извади страната от политическата, социалната и икономическа криза.

"Ще поканим всички политически партии на разговор, за да видим дали имат желание да работят на първо място по политики. Различното в ИТН от останалите формации, че първо ще разговаряме не за приоритети и политики, които са важни за държавата, а после личностите, по-скоро експертизата на личностите, които ще застанат зад тези политики, ако има воля за тяхното изпълнение"", каза Станислав Балабанов- ИТН.

Държавният глава все още не е обявил дата за връчване на втория мандат. Няма ограничение в Конституцията за срока, в който той трябва да го направи.