Свят

Над 31 жертви при удар срещу убежище за бежанци в Газа

   

  google

Най-малко 31 души са загинали в Ивицата Газа при атака срещу училище, превърнато в убежище за бежанци. Видео на "Ал Джазира" показва, че по време на атаката в двора деца играели футбол.

Достоверността на кадрите не е потвърдена от независими източници. Израелската армия съобщи, че проверява информацията за пострадали цивилни.

Денят бил спокоен, без никакви признаци, че град Абасан може да се превърне в мишена.

"Бяхме се събрали и седяхме ето там. Беше нормално, нищо не се случваше. Хората играеха, други купуваха и продаваха различни стоки. Нямаше шум от самолет. Просто изведнъж една ракета падна точно там. Имаше много ранени, всичко беше в кръв".

Ракетата паднала в двора на училището. Според палестинските власти по това време в района имало около 3 хиляди души.

"Просто седяха и си гледаха телефоните, когато бяха ударени. Нямаше предупреждение, не разбрахме, че ще има атака".

Според израелската армия ударът е бил насочен срещу член на Хамас и при атаката е бил използван "високоточен управляем боеприпас".

"Ще стигнем до всички бойци на Хамас, от първия до последния. От тези в тунелите до онези, които носят костюми от три части и пътуват по света в луксозни самолети - до онези, които са били съучастници в убийството на 7 октомври", заяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Това е четвъртото училище, ударено в анклава за четири дни. Израелската армия съобщи, че при всички атаки мишените са били членове на Хамас.

В събота, в централната част на Ивицата Газа, 16 души загинаха при атака срещу училище, управлявано от Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

В неделя при атака срещу училище под контрола на католическата църква в град Газа е бил убит високопоставен член на Хамас и още трима души.

В понеделник беше атакувано още едно училище на Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Пострадаха няколко души.

"60 процента от терористите на Хамас са унищожени или елиминирани. 24 батальона са разпуснати", допълни Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

През последните часове израелската армия засили офанзивата в палестинския анклав. Листовки призовават населението в град Газа да се евакуира.

На дипломатическата сцена - преговорите за прекратяване на огъня се подновяват в Доха с участието на директорите на ЦРУ и МОСАД. Утре разговорите продължават в Кайро. Очакванията за пробив в отношенията между Тел Авив и Хамас обаче не са големи.