Свят

Западът: Русия произвежда снаряди с главозамайваща скорост

   
Западът: Русия произвежда снаряди с главозамайваща скорост

Русия е възстановила успешно своята военна икономика и при това го е направила много по-бързо от очакваното. Сега произвежда значително повече артилерийски боеприпаси, отколкото преди началото на войната в Украйна, заяви ръководителят на военното министерство на една от страните от НАТО на вторник, пише Business Insider.

Преди началото на инвазията през февруари 2022 г. Москва произвеждаше до 400 000 152-милиметрови снаряди годишно, които са подходящи за теглени гаубици от съветската епоха. Но оттогава тази цифра е нараснала до два милиона снаряда годишно, заяви литовският министър на отбраната Лауринас Кашунас.

"Те работят много бързо“, посочи Кашунас по време на кръгла маса, организирана от списание Politico и германския телевизионен канал DieWelt в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, окръг Колумбия.

Руският президент Владимир Путин предприе значителни стъпки за преминаване на икономиката на страната към "съветски" тип военно положение, както се изразяват експертите. Така миналата пролет той промени военното ръководство на страната, за да увеличи производството на отбранителната промишлена база и да подпомогне масовото производство на оръжия.

Кашунас каза, че въпреки международните опити да се нанесат икономически щети на Русия, за да се накаже разполагането на войски чрез стъпки като санкции, "военната икономика“ на Москва се е възстановила "по-бързо, отколкото очаквахме“. Висши американски служители и генерали дадоха подобни оценки на руската военна мощ.

Основният показател беше скокът в производството на артилерийски снаряди. Производството на руски 152 мм снаряди надвишава прогнозите за производство на стандартните 155 мм снаряди на НАТО. В Европа например годишният обем на производство на този тип артилерийски боеприпаси е под 600 хиляди броя, а в САЩ е под 350 хиляди, пише Фокус.

Кашунас казва, че Путин е похарчил значителна част от БВП на страната (оценени на около 7%) за военни разходи, но ще трябва да поддържа икономиката по пътя, защото връщането към предишното състояние би рискувало "криза“.

"За това той има нужда от враг, има нужда от проблеми“, добавя Кашунас, "Може би след нея ще дойде ред на някой друг“.