Свят

Полски генерал: Орбан е готов да участва в подялбата на Украйна

   
Полски генерал: Орбан е готов да участва в подялбата на Украйна

Политиката на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан спрямо Русия може да се обясни с факта, че той е готов да участва в подялба на Украйна, пише полският генерал в оставка Валдемар Скшипчак в статия за изданието Wprost.

Според генерала Орбан за пореден път е показал както на НАТО, така и на Европейския съюз, че е способен да създава и провежда собствена политика, опитвайки се да стане посредник между Киев и Москва.

"Той поема тази роля, въпреки че не представлява никого, освен себе си. С това действие той нанася много щети. Първо, това показва на Путин, че коалицията, подкрепяща Украйна, не е силен монолит. Второ, с действията си той насочва вниманието на всички подписали швейцарското споразумение, че има и друг път към мира. Не непременно със Запада“, коментира Скшипчак.

Бившият командир на полските сухопътни сили прогнозира, че "с течение на времето Орбан ще иска да създаде алтернативна на Запада група от страни, които да застанат на страната на Путин в битката за мир и всъщност да приемат условията му с цената на прекратяване на огъня“, уверен е военният на Варшава.

"Това вероятно е намерението на Орбан, съгласувано с Путин. На какво разчита премиерът на Унгария?“, пита полският генерал и дава отговаря: "Той с удоволствие би участвал в подялба на Украйна“, пише Фокус.