Новини

Петков: Виждаме разграждането на модела Пеевски

   
Петков: Виждаме разграждането на модела Пеевски

Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела "Пеевски", каза пред журналисти Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) на влизане в парламента.

"Какво означава моделът "Пеевски" – ето ви хората от Доспат и те имат същия проблем. Някакъв кмет, който си решава, че може да прави всичко в държавата без да спазва закона", коментира Петков. Какво означава моделът Пеевски – означава, когато МВР, както миналата година биеше по улиците, счупва сега челюстта на едно младо момче, заради парче пица, Калин Стоянов не реагира, добави той. По думите му всички тези отделни примери са точно пример и на модела "Пеевски", на "завзетата държава".
Председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков коментира писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, където по думите му говори за прокуратурата и използването ѝ, и това на полицията. Ето това е въпросът и това е моделът "Пеевски", смята той. Как прокуратурата и полицията започват да дават отчет, когато нещо направят нередно, как те биват санкционирани от гражданите, от институциите, от държавата - ето това трябва да го постигнем, добави Денков.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ постави въпрос спрямо главен прокурор Борислав Сарафов и служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов – използват ли се българската прокуратура и българските полицейски служби като бухалки, да заплашват хората и за отнемане на бизнес. Абсолютно недопустимо е българските правоохранителни органи вместо да защитават хората, да се използват за страхуване и тормоз, коментира тя.