Икономика

Продава се имот в центъра на село с църква в него като бонус

   


Изгоден имот се продава с бонус в него църква, но с ангажимента да се грижиш за нея. Това е офертата за бъдещия собственик, който трябва да брои 50 000 евро за 800 квадрата в пловдивското село Руен.

Поземленият имот, който е в регулация, се намира в центъра на селото и има ток и вода. Необичайната оферта бе публикувана в група за продажба на недвижими имоти и веднага предизвика оживени коментари, пише Марица.

"Атрактивен имот, единствен по своя вид, с църква в с. Руен до Пловдив. Църквата не се продава, тя е бонус към имота!", гласи буквално предложението. "Всичко сме виждали, но храм да се предлага като екстра, не сме чували", заявиха от няколко агенции за имоти.

Брокерът Стефан Попов, който търси потенциални клиенти за необичайната оферта, обясни, че наистина става дума за много нестандартен имот. "Църквата не се продава. Който купи терена, ще я получи като дарение, но ще има ангажимент да я поддържа", уточни Попов.

Храмът е съвсем нов, в перфектно състояние, без необходимост от ремонти. Собственост е на семейство, което дълги години е работило в чужбина и с част от спечелените средства решава да изгради параклис в имота си. За целта те регистрират сдружение и вдигат параклиса, който обаче се оказва доста по-голям и е по-скоро с размерите на малка църква. Според Попов храмът е изграден според всички православни канони и е отворен по всяко време за посещение от миряните.

Собствениците се опитали да го предоставят на Пловдивската митрополия, но с условието те да дарят построения храм, а епархията да купи терена в съседство.

След като получили отказ, а и поради напредналата си възраст, предложили имота за продажба на фирма за недвижими имоти.