Новини

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

   
Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост". На 3 юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение стана известна едва днес. 

Петрова няма да бъде освободена, докато не се вземе решение от последната съдебна инстанция. 

Прокуратурата аргументира протеста си с това, че Биляна Петрова не е постигнала желания напредък за поправянето си. Изтъква се, че при влизането в затвора тя е получила 50 точки за поведение, след което ги е намалила на 43. Това е довело до решение на началника на затвора да промени режимът и от "общ" в "лек". След това обаче тя отново възстановила базовите 50 точки. 

В разпространено съобщение до медиите от Апелативна прокуратура – Бургас се казва, че Прокуратурата отчита: "процесът по поправяне е започнал, постигнат е немалък напредък, но все още не е приключил, като видно от становището на Началника на Затвор-Сливен е, че са отчетени проблемни зони, които се нуждаят от развитие“. 

В подкрепа на това твърдение се посочва, че Петрова е изпълнила само 2 от 6 поставени критерия по присъдата. Посочва се, че "рискът от рецидив и вреди е увеличен, а преимуществено целите на индивидуалния план не са изпълнени в по-благоприятната среда за осъдената, след промяна на режима ѝ на изпълнение на наказанието в "лек" в затворническо общежитие от открит тип".

Бившият зам.-кмет на район „Младост“ Биляна Петрова беше осъдена на 5 години затвор по дело за подкуп в особено големи размери. Заедно с нея по същите обвинения в затвора изтърпява присъда от 6 години и бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева.