Анализи

Проф. Огнян Минчев: Вместо лидери имаме партийни комисионери

   
Проф. Огнян Минчев: Вместо лидери имаме партийни комисионери

Всички форми на избирателни системи имат своето място при определени ситуации. Трябва да сме наясно, че политическата криза не може да се разреши с технически средства. В България вече 15 г. не се е формирала нито една партия, която да отговори на очакванията на голяма група от обществото. Продължава процеса на фрагментиране в българската политическа система.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ политологът проф. Огнян Минчев.

Според него това се отразява на политическата сцена. Има два начина да се стабилизира една политическа система – колкото се може повече граждани да подкрепят една политическа сила или да излезе едно силно лидерство, което да заложи авторитет и да се опита да оправи нещата.

Вместо лидери ние имаме комисионери и лобисти, които изпълняват определени поръчки, уточни политологът.

„Целият този вакуум, който съществува създава доверие към нововъзникващи популистки проекти. Друг фактор са новите комуникационни технологии, които прибират хората в облак и типът олигархична структура на управление в България изтиква даден политически продукт, който да бъде подкрепен“, обясни политологът.

„Минимална възможност за съставяне на правителство вероятно има. Логиката на ситуацията е една, а поведението на актьорите – съвсем друга. Сглобката се разпадна поради липсата на отговорност“, каза още проф. Огнян Минчев.

„Фрагментацията, която се случва в резултат на тази политическа криза си има своите причини. Не смятам, че това, което се случва в ДПС е защото един лидер е размислил. Вътре в ДПС има някакви сериозни напрежения, които цепят партията. Тази криза е на цялостната конструкция, свързана и с международната ситуация. По-вероятно е Доган да вземе превес в партията, защото притежава контрола над голяма част от избирателите, той е една стъпка напред, тъй като има една голяма гражданска общност, която стои зад гърба му“, поясни политологът.