Новини

Румен Радев: Ще връча втория мандат следващата седмица

   

  bTV

Президентът Румен Радев обяви връчването на втория мандат на парламентарната група на ПП-ДБ през следващата седмица, но без да се ангажира с конкретна дата. 

„Народните представители трябва да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и да положат усилия всички те здравият разум да се върне в НС, защото парламентът не може да излъчи устойчиво мнозинство само ако партиите са в състояние да идентифицират и да се обединят около националните интереси. В противен случай, политическата криза ще ескалира“, заяви Радев в Бургас.

„Аз отчитам динамиката в парламентарната математика от последните дни и необходимостта от време и от диалог, но и очаквам новата втора парламентарната група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство. Затова не бързам, ще връча втория мандат следващата седмица“, заяви още той. 

Дотук се стигна, след като ДПС изключи от състава си 17 народни представители. Така досегашните втори се превърнаха в четвърта по численост в 50-ото Народно събрание, като парламентарната им група остана с 25 народни представители.

Те отстъпиха мястото си на „Продължаваме промяната - Демократична България“, които със своите 39 народни представители вече са втора сила.

БСП запазиха мястото си с 18 депутати, а най-малката парламентарна група е тази на „Има такъв народ“ - с 16.

За сметка на това, броят на независимите депутати нарасна до 36. Нещо, което до момента не се е случвало в предишни парламенти.