Икономика

До 15 000 лв. глоба за работодателя, ако не осигури на служителите поносими температури

   
До 15 000 лв. глоба за работодателя, ако не осигури на служителите поносими температури

Високите температури през лятото създават потенциални рискове за работниците, като най-застрашени са тези, които се трудят на открито. Всички работници имат право на среда, в която рисковете за тяхното здраве и безопасност са правилно контролирани.

"Основно задължение на работодателя е да осигури безопасни и здравословни условия на труд за своите работници и служители. През летните месеци, когато температурите навън са високи, той трябва да предприеме такъв режим на работа, който да е съобразен с температурите. Когато говорим за закрито, има оптимални гранични стойности, които трябва да варират тези температури, а когато е на открито той трябва да създаде всички мерки, за да предотврати прегряване, особено при оранжев и червен код", каза Ваня Джупанова от Главна инспекция по труда в "България сутрин".

Температурите на закрито трябва да варират от 18 до 25 градуса, и не по-високи от 28°.

"Законодателят е предвидил, че ако температурата навън е много висока, тези температури могат да бъдат и до 33° на закрито. За работещите на открито се предприемат предимно организационни мерки, като първа мярка, която може да бъде предприета, това е промяна на работното време. Началото на работния ден се измества в по-ранните часове с идеята, че в тази част на деня, когато температурите са по-високи, работещите да бъдат в почивка", добави Джупанова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ работодателят може да въведе и повече почивки, но е изключително важно и да се осигурява вода.

"Работодателят е задължен да осигури достатъчно количество питейна вода, за да може работниците да са хидратирани. Ако това не се случи - може да се подаде сигнал в Инспекцията по труда, имаме и телефон, който е за консултации. Ние нямаме право да издаваме източника на сигнала и сме длъжни да пази анонимност", поясни още гостът.

От началото на годината има 20 сигнала, свързани именно с температурите, като само за вчера те са били четири.

"Във вчерашния ден имаше такъв случай, веднага се самосезирахме, отидохме на място. Сигналът беше за заведение за бързо хранене в град Пловдив, оплакването беше, че температурите в заведението са твърде високи. Дейността ни има преди всичко превантивен характер, първо започваме с предписанията, а санкциите са на по-късен етап. Те са от 1 500 до 15 000 лв. А при всеки получен сигнал ние сме длъжни да направим проверка", обясни Ваня Джупанова.