Икономика

ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро в подкрепа на енергийния сектор у нас

   
ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро в подкрепа на енергийния сектор у нас

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, българска схема в размер на 142 млн. евро (278 млн. лв.) за подпомагане на енергийния сектор, съобщиха от пресцентъра на ЕК. 

Схемата има за цел да облекчи част от разходите на дружествата, които съхраняваха природен газ в подземното газохранилище „Чирен", за да се помогне на България да постигне целите си за запълване на 80% преди началото на отоплителния сезон през ноември 2022 г. в съответствие с Регламент (ЕО) № 2017/1938 за сигурността на доставките на газ.

Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства за доставчиците на природен газ. Помощта ще компенсира част от техните загуби, произтичащи от съхранението на газ на високи цени през лятото на 2022 г. за изпълнение на задълженията на България за запълване на запасите, и последвалата продажба на по-ниски цени от ноември 2022 г. до април 2024 г. Помощта е ограничена до 76.7 евро/MWh (150 лв./MWh) и само половината от съхранявания газ може да бъде взета предвид при изчисляване на окончателния размер на помощта. Схемата ще се прилага до 31 декември 2024 г.

Комисията направи оценка на схемата съгласно член 107, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на ЕС, който позволява на държавите членки да преодолеят сериозни затруднения в икономиката, и по-специално точка (43) от Временната рамка при кризи и преход относно мерките за стимулиране на запълването на газовите хранилища. Комисията установи, че схемата е необходима и подходяща за повишаване на сигурността на доставките на газ и за преодоляване на сериозни затруднения в икономиката. Освен това Комисията установи, че схемата е пропорционална, тъй като помощта е ограничена до необходимия минимум и ще има ограничено въздействие върху конкуренцията и търговията в ЕС. Въз основа на това Комисията одобри българската схема съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под номер SA.112301 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията за конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.