Анализи

Пеевски не е като предишните лидери на ДПС

   
Пеевски не е като предишните лидери на ДПС

След трусовете в ДПС, партията се разцепи на две. 17 депутати бяха изключени от Движението, някои дори напуснаха сами. Така партията стана четвърта политическа сила. С това дойде и въпросът кой е най-подходящ да получи втория мандат.
"Отговорът на този въпрос не е чак толкова сложен, стига да се прочете внимателно текстът на член 99 от Конституцията. Този текст борави с понятието "парламентарни групи", а не с представени в парламента политически партии или коалиции. Първият проучвателен мандат се връчва на лице, посочено от най-голямата по численост парламентарна група, към момента на връчване на мандата", коментира Киров в ефира на предаването "Директно".

Киров допълни, че големината на парламентарната група зависи от числеността на самата парламентарна група.

"От значение е колко са членовете на парламентарната група към момента, в който трябва да се пристъпи към връчване на съответния проучвателен мандат", разясни проф. Киров.

След дългото мълчание на Ахмед Доган, почетния председател на ДПС, излезе с искане за оставката на Делян Пеевски, който от своя страна заяви, че това няма да се случи, а е време за "ново начало".

Журналистът Мехмед Омер допълни, че това, което виждаме, не трябва да е изненада. Виждаме само върха на айсберга.

"Винаги нещата изглеждат по един начин, но имат и по-различни обяснения. Точно какво е обяснението, аз все още търся отговора", допълни Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Според него Пеевски не е като предишните лидери на ДПС, след слизането на Доган от председателския пост.

"У всички имаше усещането, че те винаги минават през неговия кабинет. Пеевски има друг подход на работа, друг маниер. Явно той е по-суров на моменти и той развали рахатлъка на много хора", смята Юмер.