Свят

Новата топлинна вълна в Гърция се очаква да продължи поне седмица

   
Новата топлинна вълна в Гърция се очаква да продължи поне седмица

Гръцките власти предупредиха днес за предстояща едноседмична топлинна вълна по време на летния туристически сезон, с висок риск за опасни горски пожари, тъй като голяма част от Южна Европа е задушена от високи температури, предаде Асошиейтед прес.

Гръцкото Министерство на гражданската защита и климатичните промени съобщи, че югозападни ветрове от Африка ще донесат температури, надскачащи понякога 40 градуса по Целзий, поне до 19 юли.

Новата гореща вълна идва след най-горещия юни, регистриран в Гърция, според предварителни данни от метеорологичната служба „Коперник“.
Препоръчва се на хората да носят леки дрехи, да пият много вода и да избягват дълги разходки в най-горещата част на деня. През юни няколко туристи бяха открити мъртви на гръцки острови, след като са излезли на дълги разходки.

В съседна Северна Македония властите също издадоха от днес едноседмично предупреждение за горещини.
Препоръчва се на хората да останат на закрито, когато е възможно и да избягват тежка физическа работа в най-горещите часове на деня. Извънредните мерки, обявени вчера, включват нареждане за работодателите да не възлагат работа на бременни жени и хора на възраст над 60 години, забрана за извършване на строителни работи от 11 до 17 часа и провеждане на закрито на часовете в детските градини след 11 часа сутринта.

Здравните служители съобщиха за повишаване на броя на обажданията на спешните телефони заради сърдечни проблеми.
Властите в Северна Македония съобщиха и за увеличение на горските пожари, като са регистрирани 14 пожара из цялата страна в последните 24 часа.

Горски пожари са обхванали и Гърция, като Министерството на гражданската защита предупреди за много висок риск от пожари днес и утре. Властите описаха това лято като най-опасното за горски пожари в последните 20 години, след необичайно сухата зима и пролет, които оставиха растителността и горите изключително сухи.

Три пожара избухнаха днес в Северна Гърция, въпреки че два от тях бяха овладени бързо.
Гръцките пожарникари, подкрепени това лято от дронове и противопожарни самолети, са се справили с над 2000 горски пожара от началото на юни.

Повечето бяха овладени скоро след като избухнаха, което намали щетите по сгради и имущество.
Десетки хора бяха арестувани и глобени за случайно подпалване на пожари, най-вече по време на работа на открито в близост до неразчистена растителност.

Всяко лято Гърция е изправена пред опустошителни горски пожари, а миналата година над 20 души загинаха в пламъците.