Новини

Пожари: Обявиха частично бедствено положение в Хисаря и Калояново

   
Пожари: Обявиха частично бедствено положение в Хисаря и Калояново

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в Хисаря и Калояново. Мярката се въвежда с цел да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци, и калояновските  - Сърнегор и Отец Паисиево.

В заповедта на проф. Янчева се определят конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на съответните общини, Областна администрация, ОД на МВР - Пловдив, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Пловдив (РД ПБЗН) и Центъра за спешна медицинска помощ.

Екипите на единната спасителна система са мобилизирани и работят на денонощен режим до овладяването на обстановката и пълното ликвидиране на пожарите.

Бедственото положение е в сила от 10:45 часа на 12 юли 2024 г. за срок от седем дни.

Локализираното огнище над Михилци пламна отново и екипи на пожарната се насочват към мястото. Има опасност огънят да достигне до вилна зона „Водния камък“, над хисарския квартал "Миромир", каза за БТА кметът на община Хисаря Ива Вълчева. Очаква се отново в борбата със стихията да бъдат включени хеликоптери.

Около 2000 дка са засегнатите площи от огъня в двете общини - Хисаря и Калояново, каза още Ива Вълчева.

На терен са 24 пожарни автомобила от РД ПБЗН – Пловдив, повече от 100 доброволци, местни жители и представители на местната администрация.