Новини

Прокуратурата спря излизането от затвора на потрошената Биляна Петрова

   
Прокуратурата спря излизането от затвора на потрошената Биляна Петрова

Прокуратурата е спряла излизането от затвора на потрошената бивша заместник-кметица на столичния район "Младост" Биляна Петрова. Тя излежава присъда от 5 години затвор за корупция в Сливенския затвор. Това става ясно от пост на страницата ѝ във "Фейсбук".

"Става дума за дело от миналата сряда, в което Биляна поиска предсрочно условно освобождаване. Затворът и съдията, дават положително становище и съдът излиза с решение Биляна да бъде предсрочно условно освободена. Единствено прокурорът е против и обжалва решението на съда в 7 дневния срок, т.е вчера", пише в него.

До момента няма официална информация от страна на държавното обвинение по случая.

В публикацията на страницата ѝ във "Феусбук" се твърди, че Биляна Петрова е с натрошени кости в областта на таза и гръбначния стълб, получени в затвора.

"На въпросът как става това, институциите мълчат. Защо прокурорът не разследва това престъпление? Как влизаш в затвора със здрави кости, участваш в спортни инициативи и в следващ момент започваш да се трошиш или както е описал състоянието ѝ един от докторите-специалисти, прегледали Биляна в София "натрошена е все едно е претърпяла ПТП", отбелязва още авторът на поста.

Той предупреждава, че "едно леко бутване или спъване ще я инвалидизира на 100%, за което са предупредили докторите".

Името на прокурора, противопоставил се на освобождаването на Биляна Петрова, не е посочено в поста. Качена е нейна снимка, на която се вижда, че тя е с бастун, а кръстът ѝ е стегнат с колан.

Прокурорът "е палач, а не блюстител на закона, не смее да разследва кой причини на Биляна счупванията в затвора, по чия некомпетентност и немърливост тя е изпаднала в това състояние", е посочено в поста.

През март бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева предупреди за тежкото лошото здравословно състояние на Биляна Петрова. "Диагностицирана е с множество малки и по-големи счупвания и пукнатини на прешлени на гръбначния стълб и костите на таза, получени през последния месец в резултат на тежкия физически труд, който е упражнявала и който ѝ е бил възложен от затвора, съчетан с неадекватно и ненавременно лечение", каза Иванчева.

Биляна Петрова започнала нова работа в затвора в Сливен, свързана с тежък физически труд. След време започва да изпитва силни болки. В затвора ѝ предписват болкоуспокояващи и я връщат на работа, докато се стига до момента, в който тялото ѝ напълно отказва. "Тя стига до състояние, в което не може да ходи нормално, камо ли да извършва други основни двигателни дейности", твърди Иванчева.

Тя беше осъдена зедно с Петрова за корупция на 6 години затвор. За много граждани останаха съмненията, че това беше добре скроен поръчков процес на бившия главен прокурор Иван Гешев. Именно за това хиляди се подписаха в подписка с искане за помилването им от страна на президентската институция. Държавният глава Румен Радев никога не е коментирал този случай и не е упражнил даденото му по закон право.

Сега въпреки произнасянето на съда за предсрочното и освобождаване на първа инстация, държавното обвинение смята, че не са събрани достатъчно доказателства, че Биляна Петрова се е поправила в затвора.

"Няма спор, че осъденото лице е тръгнала по пътя на своето поправяне, за което са изложени доказателства за това в становището на Началника на затвора, такива доказателства са представени и с молбата, такива доказателства сигурно ще бъдат изложени и от защита, но този път според мен и съдебната практика, която цитирах не е извървян до края“, обяснява пред съда прокурора, пише изданието "Сега".

В същото време пред съда Биляна Петрова казва, че престоят в затвора завинаги е променил мисленето и ценностите ѝ. "Преосмислих позицията си по отношение на факторите довели до моето осъждане. Научих се на търпение, ред и дисциплина. Смятам, че съм ресоциализирана, защото от 7 месеца съм на лек режим и по два дни месечно живея в свободна среда. Нямам закъснения, нямам нарушения. Подготвена съм да живея живота си сред свободните хора и да спазвам закона", казва Петрова.

Тя посочва, че има стабилна среда, дом, приятели и семейство, които я подкрепят и не са криминално проявени.

"Изградих реалистични житейски планове. Имам висше образование и 25 г. трудов стаж. След влизането ми в затвора продължих да работя, докато стана проблема със счупен таз и прешлени на гръбначния стълб. Изпълнявах различни задачи свързани с физически труд, за съжаление това вече е невъзможно. В затвора няма подходяща работа по независещи от никого причини, нито от мен, нито от затвора. Навън имам осигурена работа, която е съобразена със здравословното ми състояние и така ще мога да работя, да си изкарвам прехраната с честен труд, да съм полезна за обществото и да живея законосъобразно", заявява Петрова.