Шоу

Сватбата на сина на най-богатия азиатец събра знаменитости от цял свят и блокира Мумбай

   
Сватбата на сина на най-богатия азиатец събра знаменитости от цял свят и блокира Мумбай

В индийския град Мумбай в петък започна сватбеното шествие на сина на най-богатия човек в Азия, на което са поканени 1200 световни знаменитости от света на шоу бизнеса, спорта и политиката. Процесията затвори части от финансовата столица на страната и предизвика хорското недоволство, докато гостите позират и се забавляват в първия от четирите дни на традиционни индийски ритуали.

Сегашните тържества са кулминацията на започналите преди месеци празненства и партита в чест на сватбата на Анант Амбани, син на 66-годишния Мукеш Амбани, който със състояние от 115 млрд. долара е най-богатият азиатец и десети по състояние в света, по оценки на Forbes. Мукеш Амбани притежава Reliance Industries, основана от баща му през 1966 г., която е огромен конгломерат с бизнеси от петрол и търговия на дребно до финансови услуги и телекомуникации.

Анант Амбани е най-малкото от трите му деца, всички от които са в борда на Reliance Industries. 29-годишният Анант се занимава с енергийния бизнес на конгломерата.

Той се жени за връстницата му Радхика Мърчант, дъщеря на фармацевтичните магнати Вирен и Шайла Мърчант.
В петък младоженецът потегли от резиденцията си с луксозна червена кола, покрита с нанизи от бели цветя, а радостни гости танцуваха около нея, предаде ББС.

Заради процесията са затворени части от Мумбай. Шествието, известно като baraat, пътува до Световния конгресен център Jio, който е собственост на семейство Амбани. Движението там вече е ограничено, а мястото е украсено с декоративни светлини и червени цветя.

Невенчета и ярки жълти светлини също са използвани за украса на дърветата пред 27-етажното имение на Амбани, Антилия, в Мумбай, откъдето потегли младоженецът.

По-късно в петък в конгресния център двамата с булката на традиционна хиндуистка церемония ще си разменят гирлянди, а след това ще изпълнят основния сватбен ритуал със седемкратна обиколка на свещения огън.

Телевизионната риалити звезда Ким Кардашиян и сестра ѝ Клоуи, бившите британски премиери Тони Блеър и Борис Джонсън, бившият футболист Дейвид Бекъм, бившият кечист – днес актьор, Джон Сина, актрисата Приянка Чорпа и съпругът ѝ – певецът Ник Джонас, и други знаменитости вече бяха снимани като пристигат на сватбата. Сред другите, които се очаква да присъстват, са Майк Тайсън и Жан-Клод Ван Дам, според Ройтерс. Местните медии съобщават, че сред поканените са и Адел, Лана Дел Рей и Дрейк.
Бившият индийски президент Рам Нат Ковинд, британският върховен комисар в Индия Линди Камерън и американският посланик в Индия Ерик Гарсети също са в града, за да присъстват на сватбата.

Раджан Мехра, главен изпълнителен директор на чартърната компания Club One Air, каза пред Ройтерс, че семейството е наело три самолета Falcon-2000, за да транспортира гостите на сватбата до събитието.

"Гостите идват отвсякъде и всеки самолет ще направи няколко пътувания из цялата страна“, каза той.

След петъчната церемония ще има двудневен прием за гостите, а в понеделник e предвидано "специално тържество" за домашния персонал на семейство Амбанис, според документ, описващ подробно плановете на финалните сватбени тържества.

Те започнаха през март с тридневно парти в родния щат на семейството Гуджарат. Тогава на празненството бяха международни знаменитости, политици и членове на света на бизнеса - включително основателят на Meta и Facebook Марк Зукърбърг, както и на Microsoft Бил Гейтс.

Тогава първата вечер на гостите пя Риана, а на следващата – пенджабският певец Дилжит Досанж, които има деут с Ед Шийрън, а в последния ден на празненствата шоута бе закрито от рапъра Ейкън.

През юни Амбани организираха още едно предсватбено тържество, този път луксозен круиз от Италия до Франция. "Бекстрийт бойс", Кейти Пери и Питбул тогава забавляваха 800-те гости, сред които звезди на Боливуд и играчи на крикет.

Последният кръг от празненства бе по-рано тази седмица в Мумбай с участието на Джъстийн Бийбър. Социалните медии бяха залети със снимки и видеоклипове, на които той пее пред възторжена публика.

Изградени бяха 14 храма в Джамнагар, за да се покаже културното наследство на Индия и да се осигури фон за сватбата. Като част от тържествата Амбани организираха и масова сватба за 50 двойки в неравностойно положение.

В сряда семейството беше домакин на bhandara - обществен празник за хора в неравностойно положение.

Семейство Амбани не е разкрило колко им струва тази сватба, но организаторите на сватба изчисляват, че вече са похарчили някъде между 11 милиарда и 13 милиарда рупии [132-156 милиона долара]. Говореше се, че Риана е получила 7 милиона долара за изпълнението си, докато предложената сума за Бийбър била 10 милиона долара