Новини

Високите температури запалиха множество пожари у нас

   
Високите температури запалиха множество пожари у нас

Пожари пламнаха на много места в страната насред жежките температури, като най-засегнати се оказаха населени места в Южна България. В различни райони се стигна и до обявяване на частично бедствено положение.

Пожар край село Михилци, Хисарско застрашава крайните къщи на населеното място. Това съобщи за БТА кметът на община Хисаря Ива Вълчева. Тя информира, че в момента полиция и кметът на селото уведомяват живеещите в района. Евакуирани са хората от две обитаеми къщи, но има много необитаеми.

На мястото има много пожарникари и доброволци, в готовност сме да бъдат изведени още хора, ако се наложи, каза Вълчева.

В Хисаря и Калояново беше обявено частично бедствено положение за седмица. Около 2000 дка са засегнатите площи от огъня в двете общини.

Именно в гората до Михилци и в селото беше най-тежката ситуация. По-рано тази вечер огънят над селото беше овладян. На терен останаха само професионалните доброволни формирования и огнеборци.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада продължават да охраняват военния склад, съхраняващ бутилки с въглероден диоксид на Военномедицинска академия.

Четири пожара пламнаха в землищата на селата Песнопой, Михилци, Иван Вазово, Отец Паисиево и Сърнегор. Незабавно бяха насочени екипи на пожарната и бе отправено искане към Министерството на отбраната (МО) за включването на два хеликоптера в гасенето на огъня. Екипажите от 24-а авиобаза в Крумово участваха в гасенето в продължение на няколко часа.

Двата вертолета направиха по 21 и 52 захода и хвърлиха общо 145 тона вода, съобщиха от МО. Пожарът обхвана гориста местност, а на моменти слизаше и до главния път Пловдив - Карлово.

В борбата с пожара се включиха десетки доброволци, пожарникари, служители на Държавното горско стопанство, военнослужещи.

Общо 13 къщи и селскостопански постройки са унищожени при днешните пожари в Хасковско. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след извънредна спешна спешна среща на областния управител Мехмед Атаман с главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.

От днес следобед е в сила частично бедствено положение в общините Тополовград и Ивайловград заради възникналите огнища в условията на силен вятър, високи температури и сложни терени, съобщи БТА. В ивайловградското село Горноселци са изгорели 10 къщи. Няма пострадали хора, но обстановката остава тежка. Продължават да горят борова гора и сухи треви.

Към момента в тополовградското село Срем са изгорели три къщи и стопански постройки. Засегнати са и 6 коли. Пожарът е спрян и в селото и няма жертви. Евакуирани са 25 души. Към община Тополовград пътува тежка техника и хеликоптер и ще се включат в работата на терен. При необходимост ще бъде осигурен втори хеликоптер за гасене на пожари.

През деня пожар пламна и край село Сливка, община Баните, област Смолян. Кметът на община Баните Павлин Белчев съобщи, че е той е овладян. Засегнатата площ е около 12-13 дка гора. На място има екип на пожарната и горски служители. Предполага се, че пожарът е причинен от паднало дърво върху далекопровод.

Овладян е пожарът край самоковското село Широки дол, каза пред БТА секретарят на Община Самоков Венера Милова. Огънят е тръгнал от сухи треви и се разразява към гората над селото, съобщиха за БТА от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Самоков. Според кмета на селото това е умишлен палеж.

Затворено беше кръстовището на изхода на Самоков при разклона за селата Бели Искър - Маджаре - Мала църква - Говедарци, видя репортер на БТА. В края на улица "Вардар" са се самозапалили бали със сено. Според пожарникарите вероятно причината за пожара е ауспухът на превозното средство, което ги превозва.

Пожар обхвана над 1000 декара между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е пламнал в ранния следобед днес. Обхванати са както сухи треви и храсти, така и горски територии, съобщи за БТА кметът на община Елхово Петър Гендов.

Пожарът се е разразил на голям фронт, разраства се в посока Лесово. На мястото са пет противопожарни автомобила, 20 огнеборци. Горски и гранични служители също помагат в гасенето, каза за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Ямбол Татяна Павлова.