Свят

Захарова: НАТО обещава на Украйна необратим път не към членство в алианса, а към пропастта

   
Захарова: НАТО обещава на Украйна необратим път не към членство в алианса, а към пропастта

На срещата си във Вашингтон тази седмица НАТО обеща на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропаст", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, като добави, че Русия не планира нападения над страни членки на НАТО, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"На режима в Киев беше обещан "необратим път" към членство в алианса. Честно казано, не знам какъв е този необратим път, но ми се струва, че единствената асоциация, която изплува, е "път към пропастта", каза Захарова на брифинг вчера. Според нея „изглежда, че Украйна все още е добре дошла в алианса, но в същото време е очевидно, че всичко това прилича повече на игра не с Украйна, а на игра с остатъците от Украйна“, посочва ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство направи изказване и по повод написаното в декларацията на НАТО, приета във Вашингтон, че "Русия си остава най-съществената и пряка заплаха за сигурността на алианса", отбелязва Ройтерс. Захарова обяви, че Русия не планира да напада НАТО и че алиансът е този, който нагнетява напрежение. По думите ѝ блокът се опитва "да оправдае съществуването си и да засили контрола на Вашингтон върху сателитните му европейски държави".

Представителката на външното министерство на Русия каза още, че украинските власти планират да разрушат язовира на Киевската водноелектрическа централа в "поредна провокация", насочена срещу Русия.

Същевременно тя обвини Южна Корея в изнудване и заплахи във връзка с възможни оръжейни доставки за Украйна, информира Ройтерс. Миналия месец южнокорейският съветник по национална сигурност Чан Хо-джин заяви, че Сеул ще преразгледа възможността да снабдява Киев с оръжия, след като Северна Корея и Русия са подписали споразумение за обща отбрана в случай на война.

"Ние много съжаляваме, че външната политика на Сеул използва присъщите на НАТО послания, методи на изнудване и заплашителна тактика, които са неприемливи за независимите държави", каза Захарова пред представители на медиите. Говорителката посъветва Сеул да прекрати "военните игри" (учебните стрелби) на границата със Северна Корея, защото рискува да повиши напрежението на Корейския полуостров. Тя обърна внимание и на "нелегитимните санкции", наложени от Япония на руски компании, и обяви, че ще бъдат предприети контрадействия.

Захарова отбеляза още, че умственото състояние на президента на САЩ Джо Байдън, който допусна значителни грешки при свои изяви във Вашингтон, е "потресло целия свят". Тя засегна и друга тема, свързана със САЩ, като отбеляза, че планираните между 15 и 24 юли съвместни арменско-американски военни учения "Игъл партнър“ ("Eagle Partner") подкопават схемата на сътрудничество между Армения и Русия в областта на сигурността.

Говорителката на руското Министерство на външните работи посочи още, че Русия "не храни никакви илюзии за потенциална сериозна промяна" във френската външна политика след произведените предсрочни парламентарни избори във Франция, спечелени от левия коалиционен блок "Нов народен фронт". "Френската външна политика захвърли предишните си галски традиции и сега обслужва изключително интересите на Вашингтон и Брюксел", заяви Захарова.