Спорт

Отиваща си легенда с категорично желание за финала Испания - Англия

   
Отиваща си легенда с категорично желание за финала Испания - Англия

Шведът Свен-Горан Ериксон, който в началото на годината призна, че умира от рак, пожела успех на Англия на финала на Евро 2024 срещу Испания. Бившият селекционер на "трите лъва" ще ги подкрепя в решителния мач с "Ла фурия" на 14 юли в Берлин от 22:00 часа българско време.

"Мениджърският пост на Англия носи много напрежение. Чувате толкова много за 1966 г. и какво е направил екипът на сър Алф Рамзи и разбирате колко много се очаква от всички да сложите край на всички тези години на страдание. Почувствах го лично. Сър Боби Робсън също го почувства. Всеки един от 13-те треньори след сър Алф го е усетил. Никой от нас не е постигнал успех, но никой не се е доближил до него повече от настоящия мениджър Гарет Саутгейт", заяви Ериксон, който води Англия между 2001 и 2006 година. Саутгейт пое английския тим през 2016 г. и записа поредица от добри резултати на големи първенства и все още няма загуба в редовното време начело на "трите лъва" на европейски първенства.

"Гарет несъмнено е най-добрият мениджър след Сър Алф. Ако спечели в Берлин в неделя, ще може да се смята за най-добрият. Поучи се от нашите грешки, особено на психологическо ниво при изпълнението на дузпи. Стигна по-далеч от всеки от нас. Сега той, неговите футболисти и цялата нация трябва да знаят, че Англия може да спечели. Ако вярваш в нещо, то може да се случи и това включва победата над Испания във финала", каза още 76-годишният швед.

Англия достигна полуфинал на световното първенство през 2018 година, финал на Евро 2020, четвъртфинал на Мондиал 2022 и сега на втори пореден финал на континентален шампионат.

"Ако спечелят, не мисля, че ще бъде нещо необичайно. Финалът в неделя ще бъде открит мач и Англия определено има страхотен шанс. Напоследък не се чувствам много добре, но ще гледам мача вкъщи. Бих искал да видя Англия да печели. Същото прави всеки мениджър, който се е опитал и не е успял да спечели голям трофей от 1966 година насам. Хайде, Гарет. Направете това, което ние не можахме", написа бившият мениджър на Англия в колонката си във вестник The Telegraph.

Англичаните нямат нито един трофей от голямо първенство след 1966 година, когато печелят световната титла.