Икономика

Цените на основните зърнени стоки по световните борси се стабилизират

   
Цените на основните зърнени стоки по световните борси се стабилизират

Бързият напредък по прибирането на реколтата в САЩ и доброто състояние на посевите бяха основните фактори за запазване на изразен низходящ тренд на пазара на основните зърнени стоки тази седмица, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

Под натиска на реколтата цената на юлския фючърс в Чикаго се срина до най-ниски стойности в края на юни. За това допринесе и фактът, че оповестените числа в отчета на Министерството на земеделието на САЩ надминаха очакванията и при пшеницата, и при царевицата. Фактор за стабилизирането на котировките по световните борсови пазари обаче бяха влошените перспективи за новата руска реколта и сериозните климатични проблеми във Франция.

Тази седмица цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител) на хлебната пшеница в Чикаго остана замразена на 229 долара за тон за доставка през август, докато във Франция се наблюдава спад с 4 евро до 219 евро за тон. В Украйна сме свидетели на поредно намаление на цената от 223 до 215 долара за тон, а в Русия промяната е още по-чувствително надолу – с 11 долара до 219 долара за тон.

Движението на цената при царевицата в САЩ е леко нагоре с 2 долара до 186 долара за тон. Във Франция цената се повиши с 8 евро до 213 евро за тон, а в Украйна се понижи с 3 долара до 192 долара за тон.

При ечемика в Украйна се отбелязва спад с нови 8 долара до 177 долара за тон за доставка през юли - август, а рапицата на борсата "Юронекст" (Euronext) за доставка през август след стремителното си покачване се връща надолу с минус 24,25 евро до 476,50 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания. За доставка през юли тази седмица се раздвижиха слабо, като добавиха само 5 долара до 1050 долара за тон. При рафинираната захар тази седмица обаче движението е чувствително надолу с 30,90 долара за доставка през август, достигайки до 553,40 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията със зърнени стоки остава спокойна. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лева за тон с доставка до купувач (доставка DAP). След като миналата седмица се сключиха сделки за фуражна пшеница, закарана на място, на цена от 400 лева за тон, сега търсенето продължава на 340 лева за тон. Царевица за незабавна доставка се предлагаше в диапазона от 360 до 380 лева за тон, а маслодаен слънчоглед - от 810 до 840 лева за тон.

Цените на основните хранителни стоки останаха стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продаваше на 2,20 лева за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лева за тон. Продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

В подкръг "Индустриални стоки" на ССБ сделки имаше за дърва за огрев на 230 лева за тон, за въглища на 810 лева за тон и за пелети на 570 лева за тон. Продаде се и газ пропан бутан в диапазон от 920 до 975 лв./хил.л.