Шоу

Най-важните съвети при големи горещини

   
Най-важните съвети при големи горещини

Големите горещини могат да бъдат опасни и дори животозастрашаващи, ако не се вземат необходимите предпазни мерки. Температурите в България от няколко дни са опасно високи, а следващата седмица се очаква и пика, когато термометрите могат да покажат и температури от порядъка на 44 градуса.

Ето няколко основни съвета за справяне с високите температури и за поддържане на здравето и благосъстоянието ви:

1. ХИДРАТАЦИЯ
Поддържането на добро ниво на хидратация е от съществено значение. Пийте много вода през целия ден, дори ако не се чувствате жадни. Избягвайте алкохола и напитките с високо съдържание на кофеин и захар, тъй като те могат да доведат до дехидратация.

2. ИЗБЯГВАЙТЕ СЛЪНЦЕТО В НАЙ-ГОРЕЩИТЕ ЧАСОВЕ
Стремете се да останете на закрито или в сенките между 10:00 и 16:00 часа, когато слънцето е най-силно. Ако е необходимо да излизате, носете шапка, слънчеви очила и дрехи с дълги ръкави.

3. НОСЕТЕ ЛЕКИ И СВЕТЛИ ДРЕХИ
Изберете дрехи от леки, дишащи материи като памук и лен, които позволяват на тялото да се охлажда по-лесно. Светлите цветове отразяват слънчевата светлина и помагат да се поддържа по-ниска температура на тялото.

4. ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ
Нанасяйте слънцезащитен крем с висок SPF на всички открити части на тялото, дори в облачни дни. Повтаряйте нанасянето на всеки два часа и след къпане или изпотяване.

5. ОХЛАЖДАЙТЕ СЕ РЕДОВНО
Вземайте хладни душове или вани, за да поддържате телесната си температура на нормално ниво. Ако сте на открито, използвайте мокри кърпи или спрей бутилки с вода, за да се охлаждате.

6. ИЗБЯГВАЙТЕ ТЕЖКАТА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ
Ограничете интензивните физически дейности, особено в най-горещите части на деня. Ако трябва да се занимавате с физическа активност, правете го рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски.

7. ПОДДЪРЖАЙТЕ ДОМА СИ ХЛАДЕН
Използвайте вентилатори или климатици, за да поддържате температурата на приемливо ниво в дома си. Затворете щорите или пердетата, за да предотвратите нагряването на стаите от слънцето.

8. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ
Погрижете се за малките деца, възрастните хора и хората с хронични заболявания, които са по-уязвими на горещината. Уверете се, че те също спазват горепосочените съвети и са добре хидратирани.

9. ЗНАЙТЕ СИМПТОМИТЕ НА ТОПЛИНЕН УДАР
Бъдете наясно със симптомите на топлинен удар, които включват висока телесна температура, объркване, главоболие, гадене и учестено дишане. Ако забележите тези симптоми у себе си или у другите, незабавно потърсете медицинска помощ.

10. ПЛАНИРАЙТЕ ДЕЙНОСТИТЕ СИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Планирайте външните си активности за по-хладните часове на деня и избягвайте дълги престои на открито. Намерете прохладни места като молове, библиотеки или климатизирани обществени сгради, където да прекарате част от времето си.