Свят

Стрелба срещу Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания (ВИДЕО)

   

  Darik


Стрелба по време на предизборен митинг на Доналд Тръмп в американския щат Пенсилвания.

Агенти на Сикрет Сървис скочиха на сцената при кандидат-президента секунди след като прозвучаха изстрелите. Стрелецът е мъртъв, съобщи окръжният прокурор на окръг Бътлър Ричард А. Голдингър пред ABC News.

Има още един загинал човек, който е бил в публиката, а друг е тежко ранен.

Предаващи на живо медии излъчиха Тръмп с окървавено ухо. Кадрите показаха как той се хваща за дясното ухо, когато проехтява стрелбата и ляга на земята.

Бившият президент вдигна стиснат юмрук докато бе свалян от агентите, които бяха оформили тесен кръг около него. Тръмп продължи да размахва юмрук, докато бе вкарван в черен джип.
 
От предизборния щаб на Доналд Тръмп обявиха, че той е добре и е на преглед в близка болница до мястото на стрелбата. От името на Тръмп те благодариха на агентите, които са му оказали незабавна помощ.
 
Президентът Тръмп благодари на органите на реда и на първите реагирали за бързите им действия по време на този отвратителен акт. Той е добре и го преглеждат в местно лечебно заведение.
Щабът на Доналд Тръмп

"Чуха се около 7-8 изстрела, не съм сигурен дали дойдоха от едно или от две различни места. Незабавно легнах на земята, когато се огледах видях недалеч от мен мъж, който беше очевидно тежко ранен, защото около него имаше много кръв", заяви Дейвид Маккормик, кандидат за сенатор, който е трябвало след секунди да се качи на сцената до кандидат-президента.

Свидетел разказа пред BBC, че е бил извън митинга и e забелязал мъж на покрива на близка сграда.

„Забелязахме човека да пълзи по покрива на сградата до нас, на 50 фута от нас“, разказа мъж, представящ се като Грег. „Имаше пушка, ясно го виждахме с пушка. Посочих го на полицията и следващото нещо, което чух бяха изстрелите."
"Чухме стрелба, първоначално звучеше като пиратки. След което хората от тълпата започнаха да крещят и се хвърлиха на земята. Видяхме как агенти на Сикрет Сървис незабавно да обграждат президента Тръмп. След това го отведоха към колата му, а той вдигна юмрук, което трябваше да даде знак, че е жив", предава репортер на ABC News, който присъства на митинга в град Бътлър.

Според свидетели, присъствали в първите редове на митинга от мястото е отведено още едно лице, което преди това е било обградено от въоръжени агенти.

Това бе последната среща на Тръмп преди конгреса на републиканците, на който той трябва да бъде официално номиниран за кандидат на Републиканската партия срещу отиващия си президент на Демократическата партия Джо Байдън на изборите през ноември.

Бившият президент е в безопасност след инцидент на митинга му, според Антъни Гулиелми, началник на комуникациите на Тайните служби на САЩ, предаде CNN.

„Инцидент се случи вечерта на 13 юли на митинг на Тръмп в Пенсилвания. Тайните служби са взели защитни мерки и бившият президент е в безопасност. Сега това е активно разследване на Тайните служби и допълнителна информация ще бъде публикувана, когато е налична“, каза Гулиелми в изявление.

Президентът Байдън е информиран незабавно за случилото се.

Според Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство, предаде Ройтерс.

"Бях прострелян с куршум, който прониза горната част на дясното ми ухо", написа Доналд Тръмп в своята социална мрежа "Трут соушъл" след инцидента.  "Имаше много кръв и осъзнах какво се случва", посочва Тръмп, цитиран от Ройтерс. Няколко часа след нападението стана ясно и кой е стрелецът срещу бившия американски президент. Мъжът е на 20 години, идентифициран като Томас Матю Крукс.

Междувременно политици от цял свят осъдиха нападението срещу бившия президент.

Тръмп

Тръмп