Икономика

Учени планират да създадат супергора в Австралия с дървета от древния континент Гондвана

   
Учени планират да създадат супергора в Австралия с дървета от древния континент Гондвана

Учени и природозащитници изграждат "жива банка" и възнамеряват да създадат "супергора" в Австралия, за да защитят последните останали райони на тропически гори на континента от климатичните промени.

Една от основните целите на проекта е да се предотврати изчезването на древни дървета, чиито корени водят началото си от Гондвана - суперконтинента, съществувал преди континентите да се разделят преди десетки милиони години, посочва на сайта си австралийската природозащитна организация Big Scrub Rainforest Conservancy (BSRC), която организира проекта.

"Проектът има за цел да защити древни дървесни линии, оцелели от времето преди разделянето на континентите", казва биологът Робърт Куйман от университета "Маккуори".

Според експертите за няколко века площта на тропическите гори в източната част на Австралия вследствие на пожари и суши е намаляла от 75 000 хектара до 750 хектара - до едва 1% от първоначалната си площ.

В наши дни повишаващите се температури и сушата застрашават малкото останала територия.

Тези по-малки участъци съдържат по-малко дървета и намалено разнообразие, което прави видовете уязвими към промените във времето, затоплянето и болестите.

Учените са особено загрижени за видове като Karrabina benthamiana и Sloanea woollsii, произлезли от дървесни линии отпреди 50 милиона години. По това време Австралия все още е била свързана с Антарктида, а Гондвана не се е разпаднала напълно до съвременните континенти.

Древните дървета могат да достигнат на височина до 50 метра и по думите на учените са "основните строители" на австралийските дъждовни гори.

Експертите са избрали 60 растителни вида, включително тези от епохата на Гондвана - Karrabina benthamiana и Sloanea woollsii. За всеки вид изследователите са събрали ДНК от проби от листа, за да проучат общата генетика на тропическите растителни разновидности, които могат да виреят в по-топъл и сух климат.

Разсадите за бъдещата супергора ще бъдат отгледани в изследователска плантация, като за тях ще бъдат използвани семена от "жива банка". След пет години те ще бъдат пресадени в дивата природа.