Шоу

Жега и лекарства: Защо в горещините трябва да се коригират дозите на някои медикаменти

   
Жега и лекарства: Защо в горещините трябва да се коригират дозите на някои медикаменти

Експерти препоръчват да проверите дали е необходимо да промените дозата на лекарствата си по време на продължителни периоди на горещини.

Това е така, защото високите температури могат да променят не само тяхното действие - поради което се препоръчва лекарствата да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място - но и реакцията на организма ви към тях, посочва центърът за консултации на потребителите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Ако например приемате лекарство, което потиска усещането за жажда, заедно с диуретик, може да се обезводните, предупреждават съветниците на потребителите.

Обилното потене и недостигът на течности може да наруши функцията на бъбреците и евентуално да повлияе на концентрацията на активната съставка на лекарството.

Някои лекарства могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина, т.нар. фоточувствителност, което увеличава риска от слънчево изгаряне или води до силни кожни реакции. Сред тях са различни антибиотици и болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства като диклофенак и ибупрофен, казват експертите.

Топлината може също така да засили реакциите на организма ви към антихипертензивни лекарства. Германската фондация за сърдечни заболявания предупреждава, че горещото време може да постави хората с високо кръвно налягане или сърдечносъдови проблеми под сериозно напрежение, което може да доведе до внезапно спадане на кръвното налягане, циркулаторен колапс или топлинен удар.

Затова, ако редовно приемате лекарства и температурите на открито са високи, трябва да се вслушвате в тялото си още по-внимателно от обикновено. Попитайте фармацевта или лекаря си за потенциалните странични ефекти и дали дозите на лекарствата ви трябва да бъдат коригирани.

И накрая, но не на последно място, някои общи съвети: В горещите летни дни пийте много течности, стойте на сянка и избягвайте напрегнати дейности и емоционален стрес.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14