Свят

Доналд Тръмп: Трябваше да съм мъртъв

   


„Не трябваше да съм тук, трябваше да съм мъртъв“ – това каза републиканецът Доналд Тръмп в интервю за „Ню Йорк пост“. В неделя кандидатът за президент оцеля по чудо при опит за покушение на митинг в Пенсилвания.

Бившият американски президент определи случилото се като изключително сюрреалистично.

„Лекарят в болницата каза, че никога не е виждал подобно нещо. Нарече го чудо“, каза Тръмп. По време на интервюто той беше с голяма превръзка, която покрива дясното му ухо. Екипът на кандидата за президент забрани на медията да прави снимки.

„Ако не бях завъртял главата си настрани, за да прочета една таблица на екрана до мен, нямаше да съм тук“, казва Тръмп. Именно в тези решаващи части от секундата куршумът откъсва парче от ухото му вместо да го уцели точно.

По време на интервюто Тръмп изрази впечатлението си от Тайните служби. Бившият президент искал да продължи да говори, но агентите не му позволили. Кандидатът на републиканците показа и голяма синина на дясната си ръка, където е бил хванат от агентите, за да го съпроводят от сцената.

Тръмп коментира и уникалната снимка, на която той е вдигнал ръка във въздуха пред хората, а по лицето му се вижда кръв. „Много хора казват, че това е впечатляващ кадър. И са прави, а аз не умрях. Обикновено за такива снимки умираш. Просто исках да продължа да говоря, но току що ме бяха простреляли“, каза той.

Той признава, че случилото се определено е променило отношението му към живота. Пред медията коментира, че е променил речта си, която ще се изнесе по време на Конгреса на Републиканците. „Бях подготвил много дълга и трудна реч, много добра. За корумпираната администрация на държавата ни. Но я изхвърлих. Сега искам да се опитам да обединя държавата ни, но не знам дали това е възможно. Хората са много разделени“, казва той пред „Ню Йорк пост“.

По време на интервюто беше отчетена и друга промяна. Тръмп признава пред журналистите, че кампанията между него и Байдън може да стане „по-цивилизована“ оттук нататък, но без да дава подробности.

Снимка: Reuters