Новини

Румен Радев покани на среща представителите на ПП-ДБ

   
Румен Радев покани на среща представителите на ПП-ДБ

Държавният глава Румен Радев покани на среща представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Разговорът, който ще се проведе на „Дондуков“ 2 от 16 часа, е по инициатива на парламентарната група, припомнят от администарцията на президента.

Коалицията иска да обсъди с държавния глава актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза.

Радев обяви, че ще връчи втория мандат на парламентарната група, която се превърна във втора по големина в Народното събрание – ПП-ДБ, следващата седмица. Не обяви конкретна дата.

Президентът призова коалицията да вземе решение дали остава в опозиция, както обяви след изборите, или ще опита да сформира редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

ПП-ДБ стана втора по численост парламентарна група, след като от ДПС бяха изключени няколко души, а други пожелаха сами да напуснат.

В парламентарната група на ДПС останаха 23 от 47 депутати, а това ги изтласка до четвъртото място в Народното събрание.

ГЕРБ-СДС вече получи първия мандат, предложи проектокабинет с премиер Росен Желязков, но не събра необходимата подкрепа.

Ако не се сформира кабинет и с втория мандат, Румен Радев връчва трети на избрана от него парламентарна група.

При положение, че и те не успеят да сформират редовен кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, президентът насрочва нови избори и назначава нов служебен кабинет.