Свят

Кремъл: Владимир Путин не планира да се свърже с Доналд Тръмп

   

  google

Руският президент Владимир Путин не се е свързвал с Доналд Тръмп след покушението срещу републиканския кандидат за президент на САЩ през уикенда и не планира да го прави, съобщиха от Кремъл, цитирани от Ройтерс.

На въпрос дали мерките за сигурност около Путин сега ще бъдат засилени, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският лидер вече се ползва с подходящо ниво на защита.

"Сигурността вече е засилена по очевидни причини, независимо от инцидентите", каза Песков.

"Можем само да повторим, че сигурността на държавния глава е осигурена на съответното ниво. Прави се всичко необходимо, като се има предвид международната ескалация на напрежението като цяло", заяви още Дмитрий Песков.

В неделя Кремъл заяви, че не смята, че администрацията на САЩ е отговорна за покушението срещу Доналд Тръмп в събота, но я обвини, че е създала „атмосфера, която е провокирала атаката“.

Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в Пенсилвания след сериозен пропуск в сигурността.

Нападателят беше застрелян, а представители на правоохранителните органи заявиха, че все още не са установили мотива.

Владимир Путин все още не е направил публичен коментар на инцидента.

Коментарите на Песков повториха тези на някои от републиканските съюзници на Тръмп, които веднага хвърлиха вината върху Байдън.

"След многобройните опити за отстраняване на кандидата Тръмп от политическата сцена - с помощта на първите правни инструменти, съдилища, прокуратура, опити за политическа дискредитация и компрометиране на кандидата - за всички външни наблюдатели беше очевидно, че животът му е в опасност", заяви Дмитрий Песков.