Новини

Очаква се ПП-ДБ да поискат от Радев отсрочка от 2 месеца за втория мандат

   

  БНТ

Остават броени часове до срещата между президента Румен Радев и представители на "Продължаваме промяната-Демократична България", която ще се проведе на "Дондуков 2". Тя е свикана по искане на коалицията, за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза.

Според неофициална информация обединението ще поиска отсрочка от два месеца преди връчването на втория мандат, за да опитат да прокарат реформи, които бяха сред приоритетите на кабинета "Денков". 

В края на юни, след като стана ясно, че приемът на България в еврозоната от 1 януари 2025 г. се отлага заради високата инфлация, Асен Василе вотбеляза, че най-големият риск за получаването на евросредствата е свързан със законодателните реформи. Сред тях са пет законопроекта, които са внесени от предишното НС - законите, свързани с личния фалит, съдебната власт, приемането на процедурните правила за избор на новата Антикорупционна комисия, промените в Закона за сигналоподателите, приемането на ревизираната пътната карта.

Не е ясно обаче дали точно тези законопроекти са сред реформите, заради които ПП-ДБ иска отсрочка за връчването на мандата. Това отлагане може да се постигне, като президентът започне нов кръг от консултации за съставяне на правителство. 

Конституцията обаче предвижда нови консултации преди сформирането на служебно правителство, ако се стигне до такова, а не между връчването на мандатите. В същото време в основния закон не е заложен срок за връчването на втория мандат след провала на първия. 

Държавният глава вече обяви, че вторият проучвателен мандат ще бъде връчен тази седмица, но не уточни кой ден. Заявката му принуди коалицията да заседава извънредно през уикенда, за да намери решение.

В събота националният съвет на ПП се събра на заседание, за да реши дали да направи опит за реализиране на втория мандат заедно с коалиционния партньор от "Демократична България" или да са опозиция в 50-ото Народно събрание.

От ДБ многократно заявиха, че са готови да работят за съставяне на технически кабинет, с ясно определен времеви мандат и приоритети.

Преди началото на срещата Николай Денков намекна, че има план, изработен заедно с ДБ, който ще представят заедно в следващите дни.

Тази седмица държавният глава трябва да връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ. Коалицията стана втора политическа сила след разцеплението в ДПС.