Новини Свят

ЕС готви бойкот на срещата на върха по външни работи в Унгария

   
ЕС готви бойкот на срещата на върха по външни работи в Унгария

Министрите на външните работи на Европейския съюз са готови да пренебрегнат Унгария, като организират своя собствена среща на върха през август, вместо да пътуват до Будапеща за събитието на министър-председателя Виктор Орбан, пише Politico.

Унгария, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, планира да организира среща на високо равнище по въпросите на външните работи в Будапеща на 28 и 29 август - отлична възможност за Орбан да се опита да оформи външнополитическия дневен ред на блока и за неговия министър на външните работи Петер Сиярто да застане в центъра на вниманието.

Но след като Орбан възпрепятства помощта за Украйна и самоволните си мирни посещения при Владимир Путин и Си Дзинпин, които не съгласува с останалите 26 национални лидери на ЕС, много външни министри търсят начин да не се превърнат в реквизит в поредното пропагандно шоу на Орбан.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел ще свика министрите на "официален" съвет по външни работи едновременно със срещата на върха на Орбан, твърдят трима дипломати от ЕС, които са пряко запознати с плана и са пожелали анонимност поради деликатния характер на този ход.

Това се случва, след като пратеникът на Унгария в ЕС Балинт Одор беше остро критикуван от колегите си на среща по-рано този месец, като Словакия беше единствената страна, която не взе думата. Като бойкотират срещата на върха по външни работи, министрите се надяват да ограничат троленето на Унгария.

"Ако в същия ден има официален съвет по външни работи, организиран от върховния представител (Борел), министрите няма да могат да отидат в Будапеща", каза един от дипломатите.

Друг добави, че с бойкота на срещата в Будапеща останалите външни министри искат да "изпратят ясен сигнал, че Унгария не говори от името на ЕС".

Още преди войната между Русия и Украйна напрежението между ЕС и Унгария нарастваше. Под ръководството на Орбан страната отстъпваше от демократичните норми и върховенството на закона, както и нарушаваше нормалното функциониране на ЕС, като блокираше приемането на закони или финансирането, за да получи отстъпки в други области.

Министрите на други държави от ЕС са склонни да покажат на Унгария студенина. На първата среща на унгарското председателство, организирана в Будапеща за обсъждане на индустриалната политика, се явиха само седем министри от други държави. Не присъстваше и нито един комисар.

Бойкотирането на събитието, което би трябвало да бъде звездна проява за страната, която председателства, за да се покаже на световната сцена, е подходящ момент да се отнеме вятъра в платната на Орбан.

Един от дипломатите се пошегува, че "за голямо съжаление" тяхната страна няма да може да присъства на събитието на Орбан, ако Борел организира контрасреща.

Планът вече е обсъждан неофициално с няколко държави от ЕС, включително Франция и Германия. В сряда екипът на Борел ще представи плана на 27-те постоянни представители на ЕС.