Анализи Новини

ПП-ДБ предлагат декларация с мерки за борба с корупцията, поискаха от президента време

   
ПП-ДБ предлагат декларация с мерки за борба с корупцията, поискаха от президента време

Декларация със законодателни промени за борба с корупцията ще представи ПП-ДБ на останалите парламентарни сили. Затова поиска от президента Румен Радев време за този разговор в Народното събрание, с настояване да отложи връчването на мандата с 2 месеца.

На "Дондуков" 2 влязоха Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Божидар Божанов, Надежда Йорданова. Срещата се провежда по тяхно искане, след като ПП-ДБ стана втора парламентарна сила след разцепването на ДПС.

До идеята си ПП-ДБ стигнаха след тежки заседания през уикенда и разнобой в тяхната коалиция по въпроса какво да правят с мандата - да го връщат веднага или да се опитат да съставят технократско правителство, както предлага ДСБ.

За тези 2 месеца отсрочка, които искат от президента, ПП-ДБ ще се опитат да прокарат в парламента няколко реформи, за които настояват отдавна - смяна на регулаторите и шефовете на службите. Конституцията не уточнява срокове за връчване на мандатите.

През последните 3 г. само ние се нагърбихме със сложната задача да направим правителство и платихме най-голямата цена за това, обясни акад. Николай Денков.

Кризата изисква нестандартно решение, което да ни помогне. Същината й е неуспялата борба с корупцията. Мястото на корумпираните политици не е в НС, а другаде. Затова искаме да предложим пакет от закони и решения, с които да направим тази липсваща крачка, с която да помогнем да се разчисти политическата система от корумпирани лица, каза академикът.

Ако не решим проблема с корупцията, няма да има съществено значение кой е премиер и кои са министри, защото това няма да е основното, което ще реши проблемите. Затова предлагаме декларация, в която са поставени тези важни стъпки, които трябва да се направят, и ще търсим широко съгласие по нея,. Затова ни трябва известно време, обясни Денков.

Тази декларация обхваща работа на парламента и законодателни решения. разбирам напълно, че този мандат ви изненада, и това обяснява липсата на готовност. Но по-скоро разбирам, че ви трябва време за работа на парламента, да свърши неща, от които има необходимост - с години чакаме решения в тази посока, да не говорим за регулатори, отговори президентът.

Но напомни, че конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на парламента. Под каквато и форма да ги пакетирате тези изисквания, трябва да се водите от конституцията. В такива ситуации на кризи трябва да се водим стриктно от закона и конституцията. Тази процедура е фокусирана върху съставянето на правителство и ще очаквам вашите навременни действия в тази посока, за да не компрометираме и самата конституция, коментира в отговор Радев. И обясни, че според изискванията на конституцията ПП-ДБ първо трябва да кажат има ли мнозинство в Народното събрание. Вие имате 39 депутати, а вашите идеи изискват мнозинство, а някои и квалифицирано, попита Радев. И обясни, че очаква ПП-ДБ да предприемат незабавни стъпки за изясняване на това дали имат мнозинство и съответната политическа подкрепа в 50-ото НС за съставяне на правителство.

От резултата от вашите действия и от реакцията на другите сили ще взема решение кога да връча втория мандат, обясни Радев на ПП-ДБ.

Изненада може и да имаше по втория мандат, но няма изненада по отношение на това кои са приоритетите пред Народното събрание - ако не успеем да решим проблема с корупцията, всичко друго ще бъде второстепенно. Затова първо трябва да видим дали има широка подкрепа за това, което предлагаме и което са очакванията на хората, каза акад. Николай Денков.

Още утре предложенията на ПП-ДБ ще бъдат изпратени до всички депутати и ще се търси подкрепа по тях. 

Не става дума за приемане на декларация, с която да приключи тази проверка, а за реално приети закони и решения, които да показват, че има подкрепа за истински промени. Не искаме да се занимаваме с подмяна, обясни Денков.

Какво още си казаха ПП-ДБ и Радев - гледайте тук.