Икономика

Оставаш без книжка, ако имаш пет фиша от КАТ за 12 месеца

   
Оставаш без книжка, ако имаш пет фиша от КАТ за 12 месеца

Предлагат се промени за Закона за движение по пътищата като шофьорите с пет или повече глоби в рамките на 12 месеца да остават без книжка. Предложение има и да се въведе измерването на средната скорост на движение, а камерите, които записват, да издават фиш и за тези, които нямат "Гражданска отговорност" или годишен технически преглед.

Разговор по темата с Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Румен Дунев, автомобилен експерт, собственик на пункт за годишни технически прегледи.

"Отново наблягаме на крайния резултат, без да търсим причините за проблема. Проблемът е в институциите, които не си вършат работата. Има толкова начини, по които може да се събере това, което дължите. Нека не бъркаме Закона за движение по пътищата с финансовите закони. Отново нахъсваме хората срещу държавата. КАТ ги мързи да ти изпратят фиша или наказателното постановлението, крайно време е да разберат, че така няма да стане", обясни Георгиев пред Нова телевизия.

Румен Дунев добави, че цената на годишните технически прегледи се е увеличила близо два пъти. "Цените на годишните технически прегледи в последните 15-20 години не бяха променяни. Държавата трябваше да направи кампания, защото мерките, които се налагат принуждава собствениците на пунктове да правят инвестиции. Важно е шофьорите да знаят какво им предстои, От 22 юли предаването на данните ще става автоматично и няма да има възможност за манипулации".