Свят

Роберта Мецола е новият стар председател на ЕП

   


Избраха Роберта Мецола за председател на Европейския парламент с 562 гласа, при нужно абсолютно мнозинство от 312. Нейният опонент Ирене Монтеро получи подкрепата на 61 евродепутати. Общо гласувалите бяха 699, а валидните бюлетини – 623. Вотът се проведе тайно с хартиена бюлетина.

Тя ще бъде председател за 2 години и полвина. Сега тя става една от четирите ключови фигури, които ще ръководят ЕС през следващите години, заедно с ръководителя на ЕК, председателя на ЕС и първия дипломат на ЕС.

В речта си Мецола акцентира на приемствеността. Според нея Европарламентът не трябва да се бои да се променя.

Предстои избор на нейни 14 заместници.

Коя е Роберта Мецола?

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. насам. Тя беше избрана за първи заместник-председател през ноември 2020 г. и изпълнявaше длъжността председател на Парламента след смъртта на президента Сасоли на 11 януари 2022 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

В обръщение към Парламента след избирането ѝ, председателя Роберта Мецола заяви: „Заедно трябва да отстояваме политиката на надеждата, на мечтата, която е Европа. Искам хората да възвърнат чувството си на вяра и ентусиазъм за нашия проект. Вяра, че ще направим нашето общо пространство по-безопасно, по-справедливо и по-равноправно. Вяра, че заедно сме по-силни и по-добри. Вяра, че нашата Европа е Европа за всички.“