Свят

Заради жегите: Държавни служители в Гърция спират изцяло работа

   

  google

В Гърция част от държавните служители ще работят дистанционно до петък или ще спрат работа изцяло.

Работата на строителни обекти, ремонтните дейности на открито и дистрибуцията с мотопеди и велосипеди се преустановява между 12 и 17 часа. При неспазване глобата от инспекцията по труда е в размер на 2000 евро.

Гърция е обхваната от продължителна гореща вълна, която ще продължи до края на месеца. Метеоролозите очакват рекордни температури и максимални 42-44 градуса по Целзий главно в Западна Гърция и Пелопонес.

Страната регистрира най-топлият месец юни от 1960 година насам и притеснителен брой на възникналите пожари. Вече цяла седмица южната ни съседка отчита температури над 40 градуса по Целзий.

На територията на страната функционират климатизирани помещения, където всеки може да се охлади, а здравните власти публикуваха предписания за запазване на здравето: да се избягват слънчеви бани, а вместо това да се стои на сенчести и прохладни места, да се избягва тежка физическа дейност , както и ходене и бягане на слънце. Да се носят леки , удобни и светли дрехи от естествен материал и шапка.

В последните 24 часа са избухнали общо 47 горски и селски пожара из цяла Гърция, като 15 от тях все още не са овладени, съобщи АНА-МПА.

Спешно са погасени 32 от пожарите.

Представители на гръцката „Гражданска защита“ подчертаха, че 11 от пожарите са били изключително опасни и са изисквали гасене от въздуха, за да бъдат овладени преди да се разпространят към градски и по-големи горски площи.

Към момента горят пожари в северните региони Килкис и Суфли, като отделни огнища се овладяват от противопожарни звена в Ано Акриа и Ираклио на о. Крит, посочват от „Гражданска защита“.

Местните следствени служби и екипи от отдела за престъпления с палежи проучват причините зад тези огнища на пожарите.