Икономика

Управителния съвет на БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител

   

  google

Андрей Гюров спира да изпълнява правомощията на подуправител, ръководител на управление „Емисионно“ и член на Управителния съвет на БНБ, реши УС на БНБ. 

Решението е във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител.

Правомощията на Андрей Гюров се прекратяват до окончателно решаване на казуса

Решението на УС на БНБ може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако съдът го отхвърли, Гюров ще бъде възстановен на поста си.

Ако съдът потвърди решението, ще бъде изпратено предложение до Народното събрание за освобождаването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ.

В своя позиция по-рано през деня Гюров обяви, че ако бъде отстранен, ще обжалва решението пред ВАС:

Процедурата за отстраняването ми е инициирана предсрочно, без към момента да има каквито и да било доказателства за нарушение от моя страна. Предложението за отстраняването ми като подуправител се основава изцяло върху акта на КПК, който не е влязъл в сила и който съм обжалвал. АССГ вече определи жалбата ми като допустима и насрочи открито съдебно заседание по нея на 16.09.2024 г. По правилата на административния процес действието на решението на КПК е спряно и към днешна дата то не поражда правни последици. При разпределението на доказателствената тежест съдът е отбелязал, че КПК нито сочи, нито представя доказателства за твърдението, че съм извършвал дейност по смисъла на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ.

Но дори актът на КПК да беше влязъл в сила, то към днешна дата не е налице каквато и да е несъвместимост. Подал съм оставки от управителните съвети на сдруженията много преди да заема длъжността подуправител и не съм извършвал никаква дейност в периода от моето встъпване в длъжност до момента. Макар и да няма правна пречка за притежаването на дялове в дружество с ограничена отговорност, реших доброволно до продам своите дялове още миналата година. Дори по произволните стандарти на КПК по отношение на тълкуването на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ към днешна дата не може да се говори за каквато и да е несъвместимост.

Не е налице и основание да се твърди, че съм признат за виновен за сериозно нарушение по смисъла на Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, защото такъв акт няма.

Със сигурност актът на КПК не може да служи като основание за подобно решение, тъй като той изобщо не е влязъл в сила, а неговото съдържание не се подкрепя от правни или фактически съображения, както може да се установи и от определението на АССГ по моята жалба.

Предвид всички изложени факти, очаквам Управителният съвет на БНБ да отхвърли искането за отстраняването ми от поста подуправител. В тази ситуация и аз, и членовете на ръководния орган сме водени от професионални подбуди и най-вече от необходимостта да защитим Банката от натиск и вмешателство. Убеден съм, че колегите в УС си дават ясна сметка, че законността не може да се защитава с незаконни актове и че отстраняването ми би било съучастие в неправомерните действия на КПК. Нещо повече, това би поставило всеки член на ръководството на  БНБ в риска да бъде атакуван без доказателства и съдебно решение.

Заявявам, че ако бъда отстранен ще обжалвам решението пред Върховния административен съд. Това е важно не само за мен, но и за останалите членове на УС на БНБ, за да е ясно, че не може да се допусне натиск върху органите за вземане на решение.

Настоящият случай се следи внимателно както от Европейската комисия, така и от Европейската централна банка, защото установяването на произволно основание за предсрочно прекратяване на мандата на член на управителния съвет на БНБ представлява нарушение на правото на Европейския съюз и заплаха за нашето пълноправно членство в ЕС чрез участието на Република България в еврозоната“, посочва Гюров.