Анализи

Николай Николов: Човешката дейност е основната причина за възникването на пожари

   
Николай Николов: Човешката дейност е основната причина за възникването на пожари

Ситуацията с пожарите е динамична, непрекъснато променяща се. По отношение какви са причините - основно това е човешката дейност. Подценявайки сухото време и силния вятър ситуацията излиза извън контрол за секунди. Това коментира в студиото на "Денят започва" Николай Николов, бивш директор на ГДПБЗН и настоящ съветник на министъра на вътрешните работи.

По думите му, всяка година всичко започва от Хасково, Свиленград, Харманли и след това идват към районите на Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, София, София-област и нагоре към Монтана. В дните на т. нар. горещници е изключително опасно време и трябва да пазим природата и имуществото си.

Николов смята, че превенцията е по-силен мотиватор отколкото санкциите и наказанията и дава по-добри резултати: "Само за 2-3 дни има заведени 12 досъдебни производства срещу такива небрежни подпалвачи. Доказването на вината за един такъв пожар е доста труден и продължителен процес и не винаги бързия резултат. По отношение на превенцията - все още не успяваме да управляваме риска от бедствие. Този риск, ако успеем да го минимизираме, ще ограничи и ще допринесе до изключителни икономии на финансови средства и неоценими жертви, хора и имущества."
Според него в стурктурите на пожарната трябва да се назначат поне още 200 души.