Свят

Медведев: От НАТО зависи дали планетата ще стане на парчета

   
Медведев: От НАТО зависи дали планетата ще стане на парчета

Присъединяването на Украйна към НАТО ще бъде равнозначно на обявяване на война на Москва, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев и добави, че само "благоразумието" от страна на Алианса може да предотврати разпадането на планетата на парчета.

На срещата си на върха миналата седмица лидерите на НАТО се ангажираха да подкрепят Украйна по "необратимия път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО". Остана отворен въпроса кога може да се случи това.

Медведев заяви пред информационната агенция "Аргументи и факти", че членството на Украйна ще надхвърли пряката заплаха за сигурността на Москва.

"По същество това би било обявяване на война - макар и със закъснение. Действията, които противниците на Русия предприемат срещу нас в продължение на години, разширявайки НАТО, водят Алианса до точката, от която няма връщане назад", подчерта бившият руски президент.

Той заяви, че Русия не заплашва НАТО, но ще отговори на опитите да подкопае нейните интереси.

Медведев също така повтори позицията на Москва, че назначаването на Марк Рюте за ръководител на НАТО няма да промени позицията на алианса.

"За Русия нищо няма да се промени, тъй като ключовите решения се вземат не от страните членки на НАТО, а от една държава - САЩ", заяви Медведев.