Свят

По руската държавна телевизия: Ядрени ракети ще летят към българската граница, Лондон и Берлин

   
По руската държавна телевизия: Ядрени ракети ще летят към българската граница, Лондон и Берлин

По руската държавна телевизия: Ядрени ракети ще летят към българската граница, Лондон и Берлин

По руската държавна телевизия открито се отправят заплахи към европейските столици с ядрено унищожение, за да намалее подкрепата към Украйна.

Пропагандистът Евгений Попов заяви, че от руския ексклав Калининград могат да бъдат изстреляни ядрени ракети към Берлин, Лондон, Варшава, прибалтийските столици, както и румънската столица Букурещ, намираща се много близо до българската граница.

Евгений Попов, който е и депутат в Държавната дума, отправи тази заплаха в праймтайма на телевизията. Беше показана и карта с възможните цели на евентуален руски ядрен удар.

„Специално внимание се обръща на Великобритания, нашия традиционен враг... Великобритания е в най-уязвима позиция – общо взето са достатъчни три ракети и тази цивилизация ще рухне“, каза телевизионният водещ. Подобни заплахи по руската телевизия не са никак случайни, а отразяват официалната позиция на Кремъл.

Русия се опитва с ядрено изнудване да накара страните от НАТО да спрат да помагат на Украйна, която през 2022 година беше нападната от руската армия. Пълномащабната война продължава и до днес.

Европейските държави биха се изложили на риск, ако приемат разполагането на американски ракети с голям обсег на своя територия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди дни. „Имаме достатъчно потенциал да възпрем хиперзвукови ракети. Но столиците на тези европейски държави са потенциални жертви", коментира той пред руската държавна телевизия.

Песков отбеляза, че по време на Студената война американските ракети в Европа са били насочени към Русия, а руските съответно към Европа. По думите му това е превърнало страните на Стария континент в основна мишена при потенциален конфликт.

В отговор на предупреждението на Кремъл, че разполагането на американски ракети може да изложи на риск европейските столици, говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че Съединените щати и НАТО „не се стремят към военен конфликт с Русия... но всякакви военни действия, насочени срещу съюзник на НАТО, биха предизвикали огромна реакция."

Заради непредизвиканата инвазия в Украйна страните от НАТО укрепват отбранителните си способности. Държави като Финландия и Швеция, които в продължение на десетилетия поддържаха военен неутралитет, поискаха влизане в НАТО заради действията на Путинския режим.