Икономика

Акциите на Apple се покачват до рекордни нива след препоръките на Morgan Stanley

   
Акциите на Apple се покачват до рекордни нива след препоръките на Morgan Stanley

Акциите на Apple се повишиха до рекордни нива, след като Morgan Stanley я определи като най-добър избор и отбеляза нейните усилия в областта на изкуствения интелект, съобщи аг. Reuters, позовавайки се на данни от търговията.

При максимума на 15 юли ценните книжа на компанията в САЩ поскъпнаха с 2,9%, до 237,23 USD. До края на търговията растежът се забави до 1,67%, акциите на Apple струват 234,40 USD. Капитализацията на Apple достигна 3,62 трлн. USD, което я прави най-ценната компания в света. До края на търговията стойността на Apple беше 3,59 трлн. USD.

Анализатори от Morgan Stanley повишиха целевата си цена за акциите на Apple от 216 USD на 273 USD и ги нарекоха най-добрият избор. Според тях системата Apple Intelligence AI ще се превърне в катализатор за ръста на продажбите на iPhone и iPad. През следващите две години Apple ще може да продаде около 500 милиона iPhone, очакват анализатори. В края на 2023 г. Apple представляваше 17,3% от глобалните продажби на смартфони, а през второто тримесечие на 2024 г. той падна до 15,8%, според изследователската компания IDC. Според нейните данни през април - юни Apple е продала 45,2 милиона iPhone по целия свят.

Apple представи своя собствена AI система през юни на конференция за разработчици. В същото време компанията обяви партньорство с OpenAI и планира да интегрира ChatGPT в гласовия асистент Siri. Това допринесе за факта, че акциите на Apple се покачиха значително, което я изведе на първо място в света по капитализация няколко дни след презентацията. От началото на 2024 г. акциите на Apple са поскъпнали с 21,75%.