Икономика

Община Царево и Министерството на туризма се заеха с казуса на плажа Силистар

   
Община Царево и Министерството на туризма се заеха с казуса на плажа Силистар

Министерството на туризма и Община Царево са в постоянен контакт и работят по решаването на проблема с достъпа до плажа Силистар. Това съобщиха за TravelNews от двете институции. Туристи алармираха вчера, че за стигането с автомобил до плажа Силистар край Синеморец е въведена такса от 5 лева за „преминаване“. За целта фирмата „Пеев инвест 2024“ ЕООД издава касова бележка, като се аргументира, че се преминава през частен имот и няма регламентиран път през него. Туристите, които идват на Силистар, трябва да оставят колите си на главния път и да вървят пеша 2 км до плажа, ако не искат да платят таксата от 5 лева за преминаване.Фирмата „Пеев инвест 2024“ е регистрирана в края на април тази година в Малко Търново и е собственост на Мартин Пеев, показва справка в Търговския регистър. През 2015 г. Георги Якимов, тъст на народния представител и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев, също беше преградил имотите си покрай плажа Силистар и събираше такси.Министерството на туризма е извършило проверка, като пешеходният достъп до плажа е осигурен. Няма извършено нарушение от концесионера на плажа, а то идва от собственик на частен имот, като става въпрос за преминаване през него с автомобили, обясниха от ведомството. Министерството няма други правомощия по казуса.

Кметът на Община Царево Марин Киров коментира пред TravelNews, че няма да се поддаде на натиска на собственика на терена за замяна на общо 30 дка на друго място, които отново да са на първа линия до морето. „Изцяло ще защитим обществения интерес и няма да се поддавам на натиска. Няма как до плажа, който е изключителна държавна собстеност, да няма достъп. Ние сме намерили алтернативен вариант“, каза той.

Община Царево вече работи и е започнала процедура за изграждането на път, който да заобикаля на север частния терен. В момента се проектира трасе и се съгласува с институциите, защото става въпрос за дейности в природен парк „Странджа“ и три защитени зони. РИОСВ-Бургас вече са заявили, че избраният маршрут е подходящ и че няма проблем да се ползва за целите. Следва да се премине документално през областния управител на Бургас, за да може обектът да плидобие регионално значение и да се съгласува отново с РИОСВ, като се трасира и оформи като път.

Марин Киров посочи, че в бъдеще ще оформи и как ще става паркирането преди самия плаж. Зоната не позволява да бъде изграден паркинг. По протежението на новия обходен маршрут, ако бъде той одобрен, ще се изградят разширения. Те ще влизат в рамките на общински и държавни земи и ще могат да се ползват за безплатно паркиране от туристите.